• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 20.09.2019 р. №335/6/99-00-04-02-03-15/IПК

Показник ∑ Перевищ є одним із показників для розрахунку реєстраційного ліміту (∑ Накл) і відображає загальну суму перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником ПДВ у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою ПДВ, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до них, зареєстрованих в ЄРПН.

Для отримання можливості зареєструвати в ЄРПН податкові накладні на розмір показника ∑ Перевищ платнику податку необхідно у складі податкової звітності з ПДВ за звітний (податковий) період, у якому задекларовано податкові зобов'язання, за якими податкові накладні не були зареєстровані в ЄРПН, у додатку 5 до податкової декларації з ПДВ (таблиця 1.1) навести інформацію щодо таких податкових накладних, які не зареєстровані в ЄРПН у встановлений Кодексом термін.

У коментованій IПК податківці звертають увагу, що платник податку має право зареєструвати в зазначеному вище порядку тільки податкові накладні за звітні періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов'язань, зафіксованих платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (∑ Перевищ). Отже, податкова накладна/розрахунок коригування мають бути складені саме тим періодом, у якому виник показник ∑ Перевищ.

Водночас, згідно з п. 200-1.9 ПКУ, зареєструвати таку ПН чи РК платник податку зможе:

— або за умови наявності достатньої суми показника ∑ Накл;

— або на суму податку, що дорівнює значенню показника ∑ Перевищ, зменшеного на суму задекларованих до сплати податкових зобов'язань за періоди починаючи з 1 липня 2015 року (включаючи податкові зобов'язання, які були сплачені платником податку, та податкові зобов'язання, які не були сплачені платником податку) та збільшеного на значення показника ∑ ПопРах незалежно від значення показника.

Отже, реєстрація ПН/РК за рахунок показника ∑ Перевищ може бути здійснена на суми ПДВ, за якими задекларовано ПН/РК у податковій звітності за відповідний звітний період, та за умови сплати платником до бюджету задекларованих податкових зобов'язань.

Тож у коментованій консультації податківці зазначають, що в рамках СЕА ПДВ виключено можливість реєстрації в ЄРПН ПН/РК, які не забезпечені коштами або «вхідним» податковим кредитом, що, своєю чергою, відповідає принципу функціонування СЕА ПДВ, визначеному ст. 200-1 ПКУ.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру