• Посилання скопійовано

Використання ПФД для виплати зарплати

Чи може підприємство виплачувати зарплату за рахунок коштів поворотної фінансової допомоги, яка надійшла на рахунок від директора? Як відобразити таку операцію в бухобліку?

Згідно з пп. 14.1.257 ПКУ, фінансова допомога — це допомога, яку надано на безповоротній або поворотній основі.

Поворотна фінансова допомога — це сума коштів, яка надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення.

Операції з надання поворотної фінансової допомоги регулюються главою 71 ЦКУ. Зокрема, згідно з п. 1 ст. 1046 ЦКУ за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Тобто кошти, які надійшли на рахунок підприємства як поворотна фінансова допомога, належать такому підприємству — перебувають у його власності. При цьому законодавчо не встановлено обмежень щодо того, як приватне підприємство може розпоряджатися коштами, що надійшли йому у вигляді поворотної фінансової допомоги.

Отже, підприємство може використовувати отримані на рахунок кошти у вигляді поворотної фінансової допомоги для виплати зарплати працівникам.

Отримання поворотної фінансової допомоги приводить до збільшення активів підприємства з одночасним виникненням зобов'язань, а повернення такої фіндопомоги з одночасним зменшенням активів приведе і до зменшення зобов'язань підприємства. Таким чином, операція з отримання поворотної фінансової допомоги не включається в бухгалтерському обліку до доходу отримувача, а операція з повернення — до витрат.

Облік ПФД ведеться на відповідному субрахунку залежно від строків її повернення:

505 «Iнші довгострокові позики в національній валюті», якщо строк повернення позики згідно із договором є більшим за 12 місяців з дати складання фінансової звітності (закінчення звітного періоду);

685 «Розрахунки з іншими кредиторами», якщо позику слід повернути не пізніше ніж протягом 12 місяців з дати складання фінансової звітності (закінчення звітного періоду).

Позаяк поворотну фінансову допомогу підприємство отримує на банківський рахунок, то в обох випадках за кредитом зазначатиметься субрахунок 311 «Поточні рахунки в національній валюті».

Отже, якщо поворотну фінансову допомогу планують повернути пізніше ніж через 12 місяців з дати складання фінансової звітності, то облік такої поворотної фінансової допомоги здійснюється на рахунку 505, а у разі настання року повернення такої поворотної фіндопомоги її переводять на рахунок 685 записом Д-т 505 К-т 685.

Узагальнення інформації про розрахунки за виплатами працівникам, які належать як до облікового, так і до необлікового складу підприємства, з оплати праці (за всіма видами зарплат, премій, допомоги тощо) ведеться на рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам». Відповідно до цього виплата зарплати з рахунку підприємства відображається бухгалтерським записом: Д-т 661 (663) К-т311.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру