• Посилання скопійовано

Суть справи

Щорічні відпустки
Незважаючи на те що основні відпустки працівникам надаються щороку, з настанням сезону відпусток у роботодавців постійно виникають запитання, як їх порахувати та оформити. Нагадаємо основні принципи надання таких відпусток.

Тара — облік
Часто трапляються запитання, пов'язані з обліком тари, зокрема зворотної (заставної). Чи є нюанси та на що слід звернути увагу?

Хвороба працівника під час відпустки
Працівник під час відпустки захворів і бажає отримати лікарняні. Що краще: перенести невикористану частину відпустки чи продовжити відпустку у зв'язку з настанням тимчасової непрацездатності? I що відбуватиметься з відпустковими цього працівника?

Турзбір у книзі «єдинника»
У зв'язку зі зміною порядку справляння туристичного збору у 2019 році податківці почали надавати роз'яснення щодо практичних питань сплати такого податку, зокрема в частині включення його до доходу платника ЄП та відображення у книзі обліку. Одним із них є IПК від 05.04.2019 р. №1462/Х/99-99-13-02-03-14/IПК (див. «ДК» №19/2019).

Товарний кредит — який облік?
Під час продажу товару за договорами товарного кредиту (розстрочки) покупець отримує товар відразу і має можливість сплатити за нього з відстроченням платежу, а продавець компенсує невчасно отримані кошти за рахунок додатково отриманих процентів. Облік такого продажу розглянемо і ми.

Заплатили ОСББ — коригуйте фінрезультат
В IПК ДФСУ від 28.03.2019 р. №1311/6/99-99-15-02-02-15/IПК (див. «ДК» №19/2019) розглянуто ситуацію: підприємство, власник нежитлових приміщень в багатоквартирних будинках, оплачує послуги ОСББ.

Виправлення помилок у декларації з прибутку
Деякі помилки у декларації з прибутку спричинені помилками у бухобліку, які призвели до викривлення фінрезультату і виправлення яких потребує виправлення і фінансової звітності. Та зараз розглянемо лише виправлення самої декларації, тобто коли в бухобліку все гаразд, а ось дані декларації слід коригувати.

Зарахування ПФД до додаткового капіталу
Приватне підприємство на загальній системі (платник ПДВ) отримало поворотну фіндопомогу від засновника, але через два роки (строк встановлено договором) не повернуло її. Чи можна перевести цю заборгованість до додаткового капіталу без податкових наслідків?

Декларація про іноземні доходи
Напевно, читач здивується, чому ми повертаємося до питання декларації про доходи, якщо деклараційна кампанія закінчилася. Проте ми аналізуємо це питання ще раз, бо є шанс фізособам все ж таки виконати свій обов'язок, якщо вони отримували іноземні доходи. Для таких осіб термін декларації можна перенести.

Використання ПФД для виплати зарплати
Чи може підприємство виплачувати зарплату за рахунок коштів поворотної фінансової допомоги, яка надійшла на рахунок від директора? Як відобразити таку операцію в бухобліку?

Доходи від участі в капіталі
Платник податку — інвестор, який здійснює облік фінінвестицій в інститут спільного інвестування (далі — IСI) за методом участі в капіталі, не здійснює коригування (зменшення) фінрезультату до оподаткування податком на прибуток підприємств, відповідно до пп. 140.4.1 ПКУ, на суму нарахованих доходів від участі в капіталі, що відображаються в бухобліку збільшенням балансової вартості фінінвестицій. Такого висновку дійшли фахівці Мінфіну у листі від 06.03.2019 р. №11210-09-5/6621 (див. «ДК» №19/2019). З'ясуймо, виходячи з чого робиться такий висновок та на кого ще він впливає.

До змісту номеру