• Посилання скопійовано

Заплатили ОСББ — коригуйте фінрезультат

В IПК ДФСУ від 28.03.2019 р. №1311/6/99-99-15-02-02-15/IПК (див. «ДК» №19/2019) розглянуто ситуацію: підприємство, власник нежитлових приміщень в багатоквартирних будинках, оплачує послуги ОСББ.

Придбали щось у неприбутківців — коригуйте фінрезультат

Нагадаємо: об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінрезультату до оподаткування (пп. 134.1.1 ПКУ). Проте коригувати фінансовий результат до оподаткування не потрібно тим платникам податку, у яких обсяг доходу за останній звітний період не перевищив 20 млн грн (без врахування непрямих податків) та які прийняли рішення про незастосування податкових різниць.

Так, пп. 140.5.4 ПКУ передбачено збільшення фінрезультату до оподаткування на суму 30% вартості товарів (у т. ч. необоротних активів), робіт та послуг, придбаних, зокрема, у неприбуткових організацій, внесених до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого придбання.

Коли ця різниця не застосовується (за роз'ясненнями ДФС)?

ПКУ зазначено, що така податкова різниця не застосовується у разі:

— придбання активів з правом користування за договорами оренди (на думку автора, мова в цьому випадку йде про фінансову оренду);

— здійснення операцій, зазначених у п. 140.2 (кредити від нерезидентів) та пп. 140.5.6 ПКУ (роялті на користь нерезидента);

— здійснення операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ.

Як бачимо, два останні випадки неприбуткових організацій не стосуються.

Також різниця, передбачена пп. 140.5.4 ПКУ, не застосовується у разі, якщо сукупна вартість придбаних у неприбуткових організацій товарів (послуг, необоротних активів) не перевищує 25 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2019 році така сума становить 104325 грн).

Відповідно, як роз'яснюють податківці у коментованій IПК, якщо підприємство як власник нежитлових приміщень у багатоквартирних будинках сплачує рахунки на управління будинком та послуги, надані ОСББ (яке є неприбутковою організацією згідно з Реєстром), то фінрезультат такого підприємства збільшується на суму 30% вартості робіт та послуг, придбаних у такого ОСББ.

Зверніть увагу: тут принцип «оподатковувати слід суму перевищення» не працює. Тобто якщо, наприклад, загальна річна сума таких активів становить 100 тис. грн (що менше за встановлений ліміт), то збільшувати фінрезультат не потрібно. А ось якщо така сума становить 105 тис. грн (що більше ліміту), то збільшувати фінрезультат доведеться на всі 105 тис. грн.

Коли цю різницю ще можна не застосовувати (нагадування від редакції)?

Чомусь податківці в IПК забули про ще один випадок, коли збільшення фінрезультату можна уникнути! Тому нагадаємо про це ми.

Вимоги пп. 140.5.4 ПКУ не застосовуються платником податку, якщо операція не є контрольованою та сума таких витрат підтверджується платником податку за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, але без подання звіту.

При цьому якщо ціна придбання товарів, у тому числі необоротних активів (крім активів з правом користування за договорами оренди), робіт та послуг перевищує їх ціну, визначену за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, коригування фінансового результату до оподаткування здійснюється на розмір різниці між вартістю придбання та вартістю, визначеною виходячи з рівня ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки».

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру