• Посилання скопійовано

ПДВ при постачанні імпортованих товарів

В IПК ДФСУ від 11.04.2019 р. №1569/6/99-95-42-03-15/IПК (див. «ДК» №18/2019) розглянуто питання щодо визначення бази оподаткування ПДВ у випадку постачання товарів на митній території України, які були попередньо імпортовані (ввезені) платником ПДВ.

Природа виникнення цього питання цілком зрозуміла. Адже під час розмитнення товару визначається база для ПДВ, яка не є договірною вартістю, зазначеною в ЗЕД-контракті.

Відповідно до п. 190.1 ПКУ, базою оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижча від митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів1.

Отже, на дату подання митної декларації (далі — МД) визначаються база оподаткування та податкові зобов'язання з податку на додану вартість.

Датою виникнення ПЗ за п. 187.8 ПКУ є дата подання МД для митного оформлення. Якщо імпортер сплачує постачальнику-нерезиденту аванс (попередню оплату за товар), то згідно з п. 187.11 ПКУ попередня оплата вартості товарів, що ввозяться на митну територію України, не змінює значення сум податку, які відносяться до ПЗ платника податку — такого імпортера.

Під час імпорту товару у платника ПДВ є два показники: митна вартість товару та договірна вартість. Це різні показники, і митна вартість, як правило, є вищою!

Митною вартістю товарів, які переміщуються через митний кордон України, є вартість товарів, що використовується для митних цілей, яка базується на ціні, що фактично сплачена або підлягає сплаті за ці товари2. Далі, відповідно до п. 198.2 ПКУ, сплачені при імпорті ПЗ відображаються у складі ПК імпортера за датою сплати податку. Фактично на цьому етапі про митну вартість можна забути.

Далі під час реалізації «закордонного товару» база оподаткування визначається за п. 188.1 ПКУ виходячи з їх договірної вартості. При цьому база оподаткування не може бути нижчою від ціни придбання таких товарів. Ціною придбання є договірна вартість, зазначена у ЗЕД-контракті. Зверніть увагу — не митна! Перевірити договірну вартість можна у ЗЕД-контракті.

У ЗЕД-контракті в окремому розділі зазначається ціна товару та загальна вартість договору (контракту). У п. 1.6 Положення №2013 уточнюється: якщо згідно з контрактом поставляються товари різної якості та асортименту, ціна встановлюється окремо за одиницю товару кожного сорту, марки, а окремим пунктом договору зазначається його загальна вартість. У цьому разі цінові показники можуть бути зазначені в додатках (специфікаціях), на які робиться посилання в тексті договору.

1 При визначенні бази оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, перерахунок іноземної валюти у валюту України здійснюється за курсом валюти, визначеним відповідно до ст. 39-1 ПКУ. З метою визначення податкових зобов'язань зі сплати митних платежів застосовується курс НБУ, що діє на 0 годин дня подання митної декларації.

2 Порядок та методи визначення митної вартості товарів наводяться у ст. 57 — 64 МКУ.

3 Положення про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів), затверджене наказом Мінекономіки від 06.09.2001 р. №201.

I, як слушно повідомляють податківці у коментованій IПК, для операцій з постачання на митній території України товарів, раніше ввезених платником ПДВ, база оподаткування ПДВ визначається за загальним правилом — виходячи з їх договірної вартості, але не нижчої від ціни придбання, без урахування величини митної вартості.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру