• Посилання скопійовано

Суть справи

Продаж електроенергії за «зеленим» тарифом
Підприємство планує встановити в себе сонячну або вітрову електростанцію. Частину отриманої електроенергії бажає використовувати для власних потреб, а надлишки продавати за «зеленим» тарифом. Розгляньмо бухгалтерський облік і оподаткування господарських операцій у цій ситуації. Але насамперед з'ясуймо особливості «зеленого» тарифу.

Платник єдиного податку здає авто в оренду
Здавалось би, звичайна операція — надати автомобіль в оренду. Проте на практиці час від часу виникають труднощі. Нас часто запитують, які наслідки, якщо виявиться, що виду діяльності немає у реєстрі платників єдиного податку, і яку відповідальність несе орендар.

Штраф з ЄСВ — не витрати
Чи має право ФОП-«загальносистемник» віднести до витрат суму штрафу за несвоєчасну сплату ЄСВ? В IПК ДФСУ від 18.02.2019 р. №581/П/99-99-13-01-04-14/IПК (див. «ДК» №11/2019) роз'яснено, що ні.

Сплата ЄСВ за дорученням
Закон про ЄСВ забороняє передавати обов'язок зі сплати ЄСВ третім особам. Як це працює на практиці? ДФС, з'ясувавши реального платника, не зарахувала сплачені кошти в рахунок ЄСВ працівників. Усі суди та ВС підтримали роботодавця.

Сільгосппродукція в рахунок плати за оренду землі
Як оподатковувати ПДФО надання фізособі сільгосппродукції в рахунок оплати за оренду землі? Як відобразити цю операцію у ф. №1ДФ? Як оподатковувати ПДВ? Проаналізуймо, що стосовно цього кажуть податківці в IПК від 25.02.2019 р. №741/6/99-99-13-02-03-15/IПК (див. «ДК» №11/2019).

Мінімальний розмір аліментів
Сума мінімального рекомендованого розміру аліментів з серпня 2018 р. становить 50% прожиткового мінімуму. Який розмір аліментів треба було утримувати, якщо зарплата працівника у 2018 р. була 3723 грн?

Придбання корпоративних прав
Товариство придбало частку в СК (100%) у розмірі 1,5 млн грн за ціною 100 тис. грн. Як відобразити цю операцію в обліку?

Не подану на перевірку первинку суд не прийме
ВС визнав, що неподання документів у порядку та у строки, визначені п. 44.6, 44.7 ПКУ, не зобов'язує ДФС враховувати їх під час складення акта перевірки та прийнятті ППР. Крім того, платник податків втрачає право подати їх до суду.

До змісту номеру