• Посилання скопійовано

Зміни до касових операцій

Постанова НБУ від 12.02.2019 р. №37 внесла до Положення №1481 низку змін, які діють з 15 лютого 2019 року.

Основні зміни такі:

1) уточнено норми щодо оприбуткування готівки при застосуванні РРО;

2) уточнено поняття відокремлених підрозділів суб'єктів господарювання;

Поняття відокремлених підрозділів

Новим пп. 2 п. 3 розділу I Положення №148 уточнено поняття відокремлених підрозділів СГ. Тепер це філії, представництва, відділення, що наділяються частиною майна господарських організацій, здійснюючи щодо цього майна право оперативного використання чи інше речове право, передбачене законодавством України, та інші структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції. Ймовірно, НБУ називає такими торговельну пересувну мережу, яка лише де-факто є структурним підрозділом.

Але, з огляду на оновлений термін, тепер підприємству потрібно внутрішніми документами затвердити порядок оприбуткування готівки в касі не тільки самого підприємства, а ще й врахувати особливості роботи пересувного структурного підрозділу, де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

3) внесено уточнення, як розрахувати ліміт каси;

4) розширено перелік випадків, на які не поширюються обмеження готівкових розрахунків між СГ та фізособами у розмірі 50 тис. грн.

Оприбуткування готівки при застосуванні РРО

Усунено неточність, яка виникла з 01.10.2018 р., а саме: СГ (їхні господарські одиниці), які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі2, зобов'язані зареєструвати КОРО. Нагадаємо, що відповідно до п. 3 гл. 1 р. II Порядку №5473 книга реєструється на кожен РРО або, якщо згідно із законодавством розрахунки можуть проводитися без застосування РРО, на окрему господарську одиницю.

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 29.12.2017 р. №148.

2 Iз застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

3 Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547.

Проте з 01.10.2018 р. СГ може прийняти рішення, що у випадках виходу РРО з ладу або відключення електроенергії розрахункові операції не здійснюються, — у такому разі СГ має право не реєструвати та не зберігати КОРО та РК або скасувати реєстрацію КОРО та припинити її застосування. Відповідно до цього у СГ з'явилось право не використовувати КОРО взагалі. А ті СГ, які вже мали зареєстровані КОРО, могли прийняти рішення, затверджене власним розпорядчими документом, про скасування книги.

Ми радили не поспішати зі скасуванням книг (див. «ДК» №40/2018), бо змін до Положення №148 внесено не було. А згідно з чинним на той момент пунктом 11 розділу II оприбуткуванням готівки для СГ, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО, є підклеювання та зберігання Z-звітів на відповідних сторінках КОРО.

Отже, якщо нема КОРО та фіскальні звітні чеки не були підклеєні, це могло вважатися порушенням порядку оприбуткування готівки в касах.

З 15.02.2018 р. таку неузгодженість усунуто. Згідно з новим п. 11 розділу II Положення №148, оприбуткуванням готівки для СГ, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО і ведуть касову книгу, є запис у касовій книзі на підставі ПКО. Якщо відокремлений підрозділ не веде касової книги, тоді розрахунки із застосуванням РРО на підставі Z-звітів заносяться до КОРО тільки у разі використання останньої. Проте залишається вимога зберігання щоденних Z-звітів в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ, — 3 роки. Тобто тепер порядок оприбуткування готівки, отриманої через РРО, приведено у відповідність до Порядку №547.

Оприбуткуванням готівки для підприємців — платників ЄП за новим п. 11 розділу II Положення №148 є ведення книги обліку доходів і витрат (або книги обліку доходів). Немає вимоги оформляти кожну операцію товарними чеками (квитанціями), а така проблема існувала, принаймні за позицією податківців1. Зрозуміло, що згідно з ч. 11 ст. 8 Закону про захист прав споживачів на вимогу покупця це слід робити.

Оформлення касових операцій

Аркуші касової книги потрібно не лише нумерувати та прошнуровувати, але й згідно зі змінами до абз. 5 п. 39 розділу IV Положення №148 ще й пропечатати у разі використання підприємством печатки.

Тепер, з появою нового п. 45-1 Положення №148, керівник підприємства внутрішнім розпорядчим актом визначає перелік посад та кількість посадових осіб, уповноважених підписувати касові документи. Отже, прізвища осіб, які мають право підпису на ПКО та ВКО, має бути затверджено наказом. Зокрема, слід зазначити касира або особу, що його замінює. Такі зміни також наводять на думку, що керівник на час своєї відсутності може надати право підпису іншій посадовій особі.

Ліміт каси

Як і раніше, згідно з п. 50 р. V Положення №148 ліміт каси підприємства встановлюють на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси за рішенням керівника або уповноваженої ним особи. Відповідно, ліміт каси кожне підприємство розробляє самостійно і затверджує внутрішніми документами. I для розрахунку середньоденного надходження або середньоденної видачі готівки враховуються будь-які надходження (включаючи готівку, отриману в банку) і будь-які видачі (включаючи виплату зарплати).

Проте тепер у розрахунку слід враховувати строк здавання підприємством готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в банках, який визначено договором банківського рахунку, та не враховувати готівку, внесену через платіжні пристрої, що належать небанківським фінустановам (таке уточнення внесено до п. 50 р. V Положення №148). Тому з огляду на цю зміну рекомендуємо ще раз перевірити, чи включено до розрахованого ліміту суму готівки, внесену через платіжні пристрої. Якщо враховано, то на дату набрання чинності Постановою №37 слід переглянути та перезатвердити ліміт каси.

Нагадуємо!

Згідно з п. 55 розділу V Положення №148, документи (внутрішні розрахунки), на підставі яких переглянуто ліміт каси, строки здавання готівкової виручки (готівки), додаються до відповідних наказів (розпоряджень), договорів банківського рахунку підприємства.

Готівкові обмеження

Розширено перелік випадків, на які не поширюються обмеження готівкових розрахунків між СГ та фізособами. Згідно з п. 6 розділу II Положення №148, СГ мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

— між собою — у розмірі до 10 тис. грн включно;

— з фізичними особами — у розмірі до 50 тис. грн включно.

Тепер за п. 8 р. II Положення №148 готівкові обмеження у 50 тис. грн не поширюються на виплати, пов'язані з оплатою праці2, та на використання готівкових коштів з фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій3. Тобто кожен працівник протягом дня може отримати зарплату у готівковій формі в повному обсязі і в тому разі, якщо вона перевищує 50000 грн.

1 Див. лист ДФСУ від 20.07.2018 р. №24188/6/99-99-14-05-01-15 в «ДК» №40/2018 та коментар «ДК».

2 Див. статтю «Готівкове обмеження при виплаті зарплати» в «ДК» №36/2018.

3 Згідно з ч. 3 ст. 24 Закону «Про Національне антикорупційне бюро України», у кошторисі НАБУ передбачається створення фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру