• Посилання скопійовано

Що нового

З 1 березня діятимуть нові ставки акцизу на виноробну продукцію

! Виноробам, імпортерам і торговцям алкоголем

З 1 березня 2019 року набирають чинності зміни до пп. 215.3.1 ПКУ, якими запроваджуються нові ставки акцизного податку на виноробну продукцію:

звичайні (неігристі) вина, сусло виноградне, зброджені напої міцністю від 1,2% до 15%, без додавання спирту — 0,01 грн/л;

вина ігристі та газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані) міцністю від 1,2% до 15%, без додавання спирту — 11,65 грн/л;

вина та інші зброджені напої (у т. ч. суміші) міцністю від 1,2% до 22% — 8,02 грн/л;

алкогольні напої міцністю більш ніж 22% — 126,96 грн/л 100-відсоткового спирту.

Підпункт 1 п. 38 розд. I Закону України від 23.11.2018 р. №2628-VIII
набирає чинності 01.03.2019 р.


Підприємства можуть самостійно запроваджувати системи якості своєї продукції

! Підприємствам

Кабінет Міністрів скасував низку своїх розпоряджень щодо процесів управління якістю продукції та послуг, а саме:

від 17.08.2002 р. №447 «Про затвердження Концепції державної політики у сфері управління якістю продукції, процесів та послуг»;

від 19.06.2013 р. №492 «Про затвердження плану заходів щодо розроблення, впровадження і функціонування систем управління якістю, екологічного управління та інших систем управління»;

від 29.04.2015 р. №421 «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 серпня 2002 р. №447».

На думку уряду, скасування цих регуляторних вимог сприятиме розширенню можливостей українських підприємств щодо розвитку власних систем управління якістю та надасть можливість підприємствам самостійно запроваджувати відповідні системи якості.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.02.2019 р. №69-р чинне з 13.02.2019 р.


Для ввезення авто приймається іноземний екосертифікат

! Iмпортерам автомобілів

На часткову зміну пп. 1 п. 1 Постанови КМУ від 09.06.2011 р. №738 «Деякі питання сертифікації транспортних засобів, їх частин та обладнання» та п. 6 Тимчасового порядку виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України, затвердженого постановою КМУ від 12.12.2018 р. №1077, у частині наявності документа, що вказує, якому саме рівню екологічних норм відповідає за конструкцією транспортний засіб, Кабмін установив, що на період дії зазначеного Тимчасового порядку митне оформлення транспортного засобу, який підпадає під його дію, здійснюється за наявності сертифіката відповідності, виданого згідно з порядком затвердження конструкції транспортних засобів, їх частин та обладнання, або реєстраційного документа на транспортний засіб, виданого реєстраційним органом країни реєстрації такого засобу, в якому визначено рівень екологічних норм, якому відповідає транспортний засіб.

Постанова втратить чинність одночасно зі згаданим Тимчасовим порядком (24.05.2019 р.).

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.02.2019 р. №101 чинна з 17.02.2019 р.


Кабмін затвердив перелік «виняткових» товарів і послуг

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін затвердив перелік товарів та (або) галузей економіки, для яких Національний банк має право встановлювати винятки та (або) особливості запровадження заходу захисту, передбаченого абзацом першим частини першої статті 13 Закону України «Про валюту і валютні операції».

До них належать:

1) авіакосмічні товари відповідно до ст. 1 Закону «Про космічну діяльність» та ст. 2 Закону «Про розвиток літакобудівної промисловості»;

2) товари, які експортуються та (або) імпортуються для потреб угоди про розподіл продукції та передбачені такою угодою;

3) товари, що імпортуються в межах виконання державних контрактів відповідно до Закону «Про державне оборонне замовлення»;

4) товари і послуги, що підлягають закупівлі відповідно до угод щодо закупівлі, що укладаються МОЗ;

5) послуги, роботи (крім транспортних і страхових), права інтелектуальної власності та (або) інші немайнові права, що експортуються;

6) медпослуги, що імпортуються для забезпечення лікування (у т. ч. обстеження та діагностики) за кордоном громадян України із захворюваннями згідно із затвердженим МОЗ переліком рідкісних (орфанних) захворювань.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.02.2019 р. №76-р чинне з 13.02.2019 р.


Визначено механізм продовження граничних строків розрахунків у ЗЕД

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін затвердив Порядок видачі висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком.

Порядок визначає механізм видачі висновків щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Нацбанком, перелік документів, які подаються для видачі висновку, підстави для відмови у видачі висновку або залишення документів без розгляду і перелік товарів, за якими документи для видачі висновку залишаються без розгляду.

Дія Порядку поширюється на всіх резидентів незалежно від форми власності.

Висновок видається Мінекономрозвитку за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, що здійснюються резидентами, перелік яких визначено пунктом 2 Порядку.

Постанова КМУ від 13.02.2019 р. №104
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.02.2019 р. офіційно не опублікована


Критерії оцінювання ступеня ризику від провадження діяльності у сфері поховання

! СГ у сфері поховання

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері поховання і визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) місцевими державними адміністраціями. Ними є:

— забезпечення утримання місць поховань;

— види діяльності, що провадяться суб'єктом господарювання у сфері поховання;

— наявність порушень вимог законодавства у сфері поховання;

— наявність випадків настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності у сфері поховання.

Віднесення СГ до ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними в додатку 2, за такою шкалою:

від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

від 21 до 40 балів — середнього;

від 0 до 20 балів — незначного.

Планові заходи держнагляду (контролю) за діяльністю СГ у сфері поховання проводяться місцевими держадміністраціями з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на 2 роки;

середнім — не частіше одного разу на 3 роки;

незначним — не частіше одного разу на 5 років.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.02.2019 р. №96 чинна з 19.02.2019 р.


Визначено критерії оцінки ступеня ризику у сфері благоустрою населених пунктів

! Підприємствам з благоустрою

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері благоустрою населених пунктів та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) місцевими державними адміністраціями.

Ними є:

— розподіл за видом госпдіяльності СГ у сфері благоустрою населених пунктів;

— наявність порушень вимог законодавства у сфері благоустрою населених пунктів;

— наявність випадків настання негативних наслідків від провадження госпдіяльності у сфері благоустрою населених пунктів.

Віднесення СГ до ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними у додатку 2, за такою шкалою:

від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

від 21 до 40 балів — середнього;

від 0 до 20 балів — незначного.

Планові заходи держнагляду (контролю) за діяльністю СГ у сфері благоустрою населених пунктів здійснюються місцевими держадміністраціями з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше ніж один раз на 2 роки;

середнім — не частіше одного разу на 3 роки;

незначним — не частіше одного разу на 5 років.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.02.2019 р. №97 чинна з 19.02.2019 р.


Зміни в порядку військового обліку

! Працедавцям

Кабмін вніс зміни до деяких своїх НПА щодо військового обліку, а саме:

— Положення про військові комісаріати, затвердженого постановою КМУ від 03.06.2013 р. №389;

— Порядку проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад із підвищеним корупційним ризиком, затвердженого постановою КМУ від 25.03.2015 р. №171;

— Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних, затвердженого постановою КМУ від 07.12.2016 р. №921.

Результатом змін є:

— покладання на військкомати завдань щодо забезпечення ведення Єдиного держреєстру військовозобов'язаних;

— спрощення процедури проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад із підвищеним корупційним ризиком;

— удосконалення порядку організації взаємодії місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій з військовими комісаріатами з питань військового обліку;

— удосконалення контролю за виконанням посадовими особами, призовниками і військовозобов'язаними встановлених правил військового обліку громадян України.

Постанова Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 р. №74 чинна з 14.02.2019 р.


Нацбанк змінив положення про касові операції

! СГ

Нацбанк затвердив Зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Метою змін є зменшення регуляторного впливу на суб'єктів господарювання. Зокрема:

— відокремлені підрозділи, які застосовують РРО без ведення касової книги, отримали можливість оприбутковувати готівку в касі шляхом забезпечення зберігання Z-звітів в електронній формі;

— готівкове обмеження в 50 тис. грн не поширюється на виплати, пов'язані з оплатою праці, та на використання готівки з фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій;

— небанківські фінустанови, які отримали ліцензію на переказ коштів у нацвалюті без відкриття рахунків, можуть встановлювати ліміт каси в сумі, необхідній для виплати сум переказів на першу вимогу отримувача;

— уточнено поняття відокремлених підрозділів суб'єктів господарювання.

Докладніше див. «ДК» №8/2019.

Постанова Національного бінку України від 12.02.2019 р. №37 чинна з 15.02.2019 р.


Методрекомендації зі складання звіту про управління стали рекомендованішими

! Підприємствам, які складають звіт про управління

Міністерство фінансів України затвердило Зміни до Методичних рекомендацій зі складання звіту про управління, затверджених наказом Мінфіну від 07.12.2018 р. №982.

Зміни полягають у тому, що у формулюваннях, які могли сприйматися як наказ, додано слово «рекомендується» або «рекомендовано».

Крім того, з Методрекомендацій вилучено розділ IV «Подання та оприлюднення звіту про управління».

Наказ Мінфіну України від 18.01.2019 р. №27 чинний з 18.01.2019 р.


Затверджено форму бланка фінансової гарантії

! Iмпортерам

Мінфін затвердив форму бланка фінансової гарантії. Її застосування передбачено статтею 311 «Фінансова гарантія, що надається у вигляді документа» Митного кодексу України, вона є безвідкличним зобов'язанням гаранта, внесеного до реєстру гарантів, виплатити на вимогу органу доходів і зборів кошти в межах певної суми у разі невиконання забезпечених цією гарантією зобов'язань зі сплати митних платежів.

Наказ Мінфіну від 09.01.2019 р. №4
набирає чинності через 30 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 19.02.2019 р. офіційно не опублікований


Заяву на відкриття дьюті-фрі можна подати в електронній формі

! Магазинам безмитної торгівлі

Мінфін вніс зміни до Порядку подання та розгляду заяв, надання, зупинення дії, анулювання дозволів на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі, затвердженого наказом Мінфіну від 08.06.2012 р. №692.

Зокрема, уточнено, що заява на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі подається до митного органу та органу охорони державного кордону, у зоні діяльності яких планується відкрити магазин безмитної торгівлі, у паперовій та/або електронній формі. Так само у паперовій та/або електронній формі можуть бути подані й документи, що додаються до заяви.

Наказ Мінфіну від 19.12.2018 р. №1052
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.02.2019 р. офіційно не опублікований


Зміни в порядку реалізації арештованого майна

! Учасникам торгів

Мін'юст вніс зміни до Порядку реалізації арештованого майна, затвердженого наказом Мін'юсту від 29.09.2016 р. №2831/5.

Зокрема, викладено в новій редакції п. 1 розд. I Порядку (визначення термінів). Визначено поняття «оператор електронного торгового майданчика» (оператор) — це суб'єкт господарювання незалежно від форми власності та підпорядкування, що діє від власного імені та на власний ризик, має право використовувати електронний торговий майданчик, який підключений до центральної бази даних системи електронних торгів, унаслідок чого отримує можливість здійснювати передбачені цим Порядком функції з реалізації арештованого майна відповідно до вимог цього Порядку.

Відповідно до нової редакції п. 2 розд. III Порядку, розмір винагороди організатора становить до 4% вартості реалізованого майна (до змін — до 5%). Розмір винагороди оператора становить до 1% вартості реалізованого майна і сплачується оператору за умови, що переможець подавав заявку на участь в електронних торгах (торгах за фіксованою ціною) через електронний торговий майданчик оператора.

Оператор має право на винагороду і в тому разі, коли переможець електронних торгів, що подав заявку на участь в електронних торгах через електронний торговий майданчик оператора, відмовився від придбання лота і втратив гарантійний внесок.

Наказ Мін'юсту від 12.02.2019 р. №413/5
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.02.2019 р. офіційно не опублікований


Оновлено форму заяви про надання дозволу на провадження митної брокерської діяльності

! Митним брокерам

Мінфін виклав у новій редакції форму заяви про надання/переоформлення дозволу на провадження митної брокерської діяльності та форму заяви про анулювання/зупинення дії дозволу на провадження митної брокерської діяльності, які затверджені наказом Мінфіну від 04.08.2015 р. №693.

Крім того, внесено зміни до:

— Положення про склади тимчасового зберігання, затвердженого наказом Мінфіну від 28.05.2012 р. №613;

— Порядку надання складським об'єктам статусу «митний склад» та позбавлення такого статусу, затвердженого наказом Мінфіну від 16.07.2012 р. №835;

— Порядку подання та розгляду заяв і надання дозволу на провадження митної брокерської діяльності та контролю за нею, затвердженого наказом Мінфіну від 04.08.2015 р. №693.

Наказ Мінфіну від 26.12.2018 р. №1142
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.02.2019 р. офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру