• Посилання скопійовано

Суть справи

Туристичний збір — практика 2019 року
Не буде помилкою стверджувати, що з 2019 року туристичний збір нараховується кардинально по-новому. Пропонуємо розглянути, як це відбувається на практиці, використовуючи перші роз'яснення податківців та рішення місцевих рад.

Штрафи за нереєстрацію ПН на неплатника ПДВ
Останнім часом під удар потрапили підприємства — платники ПДВ, які мають покупців-фізосіб або надають послуги/виконують роботи органам місцевого самоврядування, комунальним установам, які не є платниками ПДВ. I суми там вражаючі! Такі штрафи за п. 120-1.1 ПКУ фіскали пояснюють судовою практикою, яка їх підтримує. Але чи це так?

Мале підприємство звітувало як середнє
Комунальне підприємство за 2017 р. підпадає під критерії малого підприємства. Але протягом 2018 р. воно подавало проміжну фінзвітність (ф. №1 та ф. №2) як середнє підприємство. Річну фінзвітність за 2018 р. варто закрити повним комплектом звітності чи спрощеним?

Кредит-нота як знижка від нерезидента
Підприємство-резидент, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортує товари. Продавець-нерезидент подеколи заохочує кредит-нотою у вигляді знижки з вартості проданого товару. З'ясуймо податкові та бухгалтерські особливості такої знижки.

Як ділити воду
IПК ДФСУ від 08.01.2019 р. №68/6/99-99-12-02-03-15/IПК (див. «ДК» №7/2019) стосується питання, яке вже нав'язло на зубах платникам рентної плати за спецвикористання води: як ділити оподатковувані та пільгові обсяги води для обрахування об'єкта оподаткування. А позаяк вона видана на виконання рішення суду, то зацікавить не тільки підприємства водопостачання, а й усіх платників податків, яким доводиться мати справу з IПК. Щоправда, в останньому випадку не сама ця IПК, а судове рішення, яке стало підставою для її видання. От із цього і почнемо.

Як надавати спецодяг за новими правилами
Наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 р. №1804 затверджено Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров'я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці. За ним стандарти безпеки й охорони праці стають досконалішими та наближеними до європейських стандартів.

Частину готівки можна зберігати поруч із РРО
Під час податкової перевірки АЗС податківці з'ясували, що вся готівка вилучена з РРО та закрита у сейфі поруч. Усю цю суму вони визнали неоприбуткованою. Проте ВС не побачив порушень в обігу готівки.

Резерви на виплати, що не належать до ФОП
У консультації від 17.01.2019 р. №195/6/99-99-15-02-02-15/IПК (див. «ДК» №7/2019) ДФСУ розповідає, в якому випадку не потрібно коригувати фінансовий результат до оподаткування на суми створення або використання резерву для відшкодування майбутніх витрат.

До змісту номеру