• Посилання скопійовано

Що нового

Продовжено мораторій на виселення з радянських гуртожитків

! Мешканцям і власникам гуртожитків

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» 07.02.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до пункту 3 розділу VIII «Прикінцеві положення» Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».

До внесення змін Закон «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» запроваджував мораторій на виселення з гуртожитків мешканців (крім виселення за рішенням суду) та відчуження (крім передачі у комунальну власність відповідно до цього Закону) гуртожитків протягом строку реалізації Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2017 — 2021 роки. Однак Кабмін був зайнятий важливішими справами і так і не подав на розгляд парламенту цю цільову програму. Тож посилання на конкретні дати із Закону вилучено, а мораторій має діяти до завершення згаданої цільової програми.

Закон України від 15.01.2019 р. №2669-VIII чинний з 08.02.2019 р.


Набрав чинності закон про пряму закупівлю послуг оборонного призначення

! Держзамовникам з оборонного замовлення

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» 02.02.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення закупівель продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом».

Зміни вносяться до законів «Про державне оборонне замовлення», «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання», «Про зовнішньоекономічну діяльність» та до ГКУ.

До зовнішньоекономічної діяльності віднесено діяльність державних замовників з державного оборонного замовлення у випадках, визначених законом України.

Нова редакція ст. 8 Закону «Про державне оборонне замовлення» вдосконалює правове регулювання питань, пов'язаних з офсетними договорами.

Закон України від 17.01.2019 р. №2672-VIII чинний з 03.02.2019 р.


Нацбанк скасував низку своїх постанов у сфері валютного регулювання

! СГ

Нацбанк скасував повністю або частково 252 свої постанови у сфері валютного регулювання, які втратили актуальність у зв'язку з введенням в дію Закону «Про валюту і валютні операції».

Постанова Національного банку України від 05.02.2019 р. №31 чинна з 07.02.2019 р.


Нацбанк встиг внести зміни до новоприйнятих постанов

! СГ

Нацбанк вніс зміни до:

— Положення про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №1;

— Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №2;

— Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №5;

— Iнструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затвердженої постановою НБУ від 02.01.2019 р. №71.

1 Про ці постанови НБУ див. «ДК» №6/2019.

Зокрема, банку забороняється здійснювати валютні операції з переказу іноземної валюти / гривень для придбання ним облігацій зовнішніх державних позик України (новий п. 12-1 розд. I Положення №5).

Банкам забороняється здійснювати купівлю безготівкової іноземної валюти за дорученням/заявою клієнтів-резидентів з метою розміщення коштів на вкладному (депозитному) рахунку в банку та/або на рахунку за кордоном в іноземній фінустанові.

Зазначена заборона не поширюється на операції:

— фізосіб з купівлі валюти з метою розміщення коштів на власних рахунках за кордоном;

— фізосіб з купівлі валюти в незначному розмірі;

— юросіб та ФОПів з купівлі валюти з метою розміщення коштів на власних рахунках за кордоном, що обумовлено необхідністю утримання власних відокремлених підрозділів за кордоном та/або виконання зобов'язань за ЗЕД-контрактами (крім зобов'язань з переказу сум вкладів (депозитів) на рахунки в іноземних фінустановах).

Також накладено низку заборон або обмежень на перекази до держав (територій) або на користь резидентів держав (територій), що віднесені КМУ до переліку офшорних зон та/або визнані ВРУ державою-агресором/державою-окупантом, та/або мають стратегічні недоліки у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення.

Постанова Національного банку України від 06.02.2019 р. №35 чинна з 07.02.2019 р.


Затверджено норми споживання газу побутовими споживачами без лічильників

! Громадянам

Постановою КМУ «Деякі питання споживання природного газу побутовими споживачами» затверджено норми споживання природного газу побутовими споживачами природного газу у разі відсутності лічильників газу. Норми становлять:

на плиту газову за наявності централізованого постачання гарячої води — 3,29 куб. м на людину на місяць;

у разі відсутності централізованого постачання гарячої води та газового водонагрівача — 5,39 куб. м на людину на місяць;

за наявності плити газової та газового водонагрівача — 10,49 куб. м на людину на місяць.

Установлено, що:

— зазначені норми застосовуються з 9 серпня 2018 року;

— не допускаються нарахування та облік заборгованості на особовому рахунку побутового споживача за природний газ, яка виникла у зв'язку з втратою чинності постановами КМУ від 29.04.2015 р. №237 та від 23.03.2016 р. №203;

— не нараховуються постачальникам природного газу для потреб побутових споживачів заборгованість за природний газ у межах норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників, затверджених постановою КМУ від 08.06.96 р. №619, в редакції, що діяла до 1 жовтня 2014 р., а також штрафні санкції, 3 відсотки річних та інфляційні втрати, нараховані на таку заборгованість.

Три вищезгадані постанови КМУ втрачають чинність, як і постанови КМУ від 27.04.2016 р. №316 та від 18.08.2017 р. №609.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 р. №63 чинна з 08.02.2019 р.


Порядок забезпечення постачання електроенергії захищеним споживачам

! Енергопостачальникам, захищеним споживачам

Кабмін затвердив Порядок забезпечення постачання електричної енергії захищеним споживачам.

Цей Порядок встановляє процедуру визначення переліку захищених споживачів електричної енергії, обмеження, відімкнення постачання електричної енергії захищеним споживачам, механізм забезпечення повної поточної оплати захищеними споживачами.

Підготовка пропозицій щодо визначення переліку захищених споживачів здійснюється Міжвідомчою комісією, яка утворюється Кабміном.

Перелік захищених споживачів затверджується КМУ, оприлюднюється на офіційному веб-сайті Міненерговугілля та доводиться до відома електропостачальників, оператора системи розподілу, оператора системи передачі, які розміщують на своїх офіційних веб-сайтах перелік захищених споживачів, приєднаних до системи розподілу та систем передачі.

Водночас втратили чинність п'ять постанов КМУ (і ще одна — частково) з цього питання.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 р. №1209 чинна з 01.02.2019 р.


Форми документів щодо перевірок у сфері техногенної та пожежної безпеки

! СГ

Міністерство внутрішніх справ затвердило:

— форму акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки;

— форму акта щодо неможливості здійснення заходу державного нагляду (контролю);

— форму повідомлення про проведення планового заходу зі здійснення державного нагляду (контролю);

— форму посвідчення на проведення заходу державного нагляду (контролю);

— форму припису щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Водночас втратив чинність Наказ МВС від 02.11.2015 р. №1337 «Деякі питання проведення перевірок щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки».

Наказ МВС від 17.01.2019 р. №22 чинний з 22.01.2019 р.


Затверджено інструкцію щодо поліцейської фото- та кінозйомки

! Усім

Міністерство внутрішніх справ затвердило Iнструкцію із застосування органами та підрозділами поліції технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису.

Ця Iнструкція регулює застосування органами, підрозділами поліції технічних приладів і технічних засобів, що мають функції автоматичної фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, доступ до відеозаписів працівників поліції та інших осіб, порядок зберігання, видачі та приймання технічних приладів і технічних засобів, а також зберігання, видалення та використання інформації, отриманої з цих приладів.

Iнструкція не поширюється на здійснення працівниками поліції фото- і кінозйомки, відеозапису процесуальних дій відповідно до вимог статті 107 КПКУ, негласних слідчих (розшукових) дій, оперативно-розшукових заходів, застосування в системі фіксації адмінправопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі відповідно до вимог Постанови КМУ від 10.11.2017 р. №833 «Про функціонування системи фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі».

Наказ МВС від 18.12.2018 р. №1026 чинний з 08.02.2019 р.


Зміни щодо подання звітності до НКЦПФР

! Учасникам ринку ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до:

Положення про порядок складання та подання адміністративних даних щодо діяльності торговців цінними паперами до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

Положення про порядок складання адміністративних даних щодо здійснення діяльності організаторами торгівлі, оприлюднення інформації та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

Положення про порядок складання та розкриття інформації компаніями з управління активами та особами, що здійснюють управління активами недержавних пенсійних фондів, та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

Положення про порядок звітування Центральним депозитарієм цінних паперів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

Положення про порядок звітування депозитарними установами до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку;

Положення про порядок надання звітності про провадження клірингової діяльності до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Визначено, що адміністративні дані та інформація професійних учасників фондового ринку за 2018 рік подаються до НКЦПФР за формою, у складі та порядку, що встановлені нормативно-правовими актами, чинними на звітну дату складання таких даних та інформації.

Рішення НКЦПФР від 28.12.2018 р. №940
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 12.02.2019 р. офіційно не опубліковане


Зміни в Iнструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про порушення ПДР

! Водіям

МВС затвердило зміни до Iнструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, затвердженої наказом МВС від 07.11.2015 р. №1395.

Зокрема, викладено у новій редакції розділ XII, яким визначається порядок тимчасового затримання транспортних засобів.

Також Iнструкцію доповнено новим розділом XIII, який встановлює процедуру розгляду справ про адміністративне правопорушення за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису).

Наказ МВС від 20.12.2018 р. №1040 чинний з 08.02.2019 р.


Затверджено форми документів перевірок туроператорів

! Туроператорам

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України затвердило:

— уніфіковану форму акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) за додержанням ліцензіатом Ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності;

— форму повідомлення про проведення планового заходу державного нагляду (контролю) за додержанням ліцензіатом Ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності;

— форму посвідчення на проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) за додержанням ліцензіатом Ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності;

— форму акта про повторне порушення ліцензіатом Ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності;

— форму акта про виявлення недостовірних даних у документах, поданих здобувачем ліцензії разом із заявою про отримання ліцензії;

— форму акта про невиконання розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності;

— форму акта про відмову ліцензіата у проведенні планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) за додержанням ліцензіатом Ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності;

— форму акта про документальне підтвердження встановлення факту контролю (вирішального впливу) за діяльністю ліцензіата осіб інших держав, що здійснюють збройну агресію проти України у значенні, наведеному у статті 1 Закону України «Про оборону України», та (або) дії яких створюють умови для виникнення воєнного конфлікту, застосування воєнної сили проти України;

— форму розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності.

Водночас втратили чинність накази Мінекономрозвитку від 16.01.2017 р. №40 і від 06.09.2017 р. №1303.

Наказ Мінекономрозвитку від 08.01.2019 р. №14 чинний з 12.02.2019 р.


Затверджено перелік видів робіт з техобслуговування систем електропостачання

! Власникам житлових будинків

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України затвердило Перелік видів робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем електропостачання в житлових будинках.

Відповідно до абз. 1 ч. 3 ст. 20 Закону «Про житлово-комунальні послуги», представники електророзподільного підприємства або іншого суб'єкта господарювання, який має дозвіл на проведення таких робіт, мають право доступу до житла, іншого об'єкта нерухомого майна для здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем електропостачання в такому будинку. Представники енергопостачальника або іншого суб'єкта господарювання, який має дозвіл на проведення таких робіт, мають право доступу до приміщень, де розташовані внутрішньобудинкові системи електропостачання, для здійснення технічного обслуговування таких систем.

Наказ Міненерговугілля від 09.01.2019 р. №6 чинний з 12.02.2019 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру