• Посилання скопійовано

Податковий борг протягом двох послідовних кварталів загрожує втратою статусу платника ЄП

З квітня 2017 року в особовій картці платника ЄП обліковувалася заборгованість з орендної плати за землю у розмірі 8,45 грн. У серпні 2017 р. було оформлено ППР і на цю суму недоїмки нараховано штрафні санкції. На початку листопада всю заборгованість було погашено. Податківці погрожують анулюванням статусу «єдиноподатника». Чи правомірні дії податківців?

Відповідно до ч. 8 пп. 298.2.3 ПКУ, платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів (зверніть увагу: саме двох послідовних кварталів, а не просто 6 послідовних місяців, як заманеться податківцям!). У контексті запитання це такі дати: 1 квітня, 1 травня, 1 червня, 1 липня, 1 серпня, 1 вересня 2017 року. Перехід має бути здійснено в останній день другого з двох послідовних кварталів (30 вересня). Якщо платником податку таке рішення не було прийнято, свідоцтво платника єдиного податку може бути анульовано за рішенням контролюючих органів.

У контексті запитання незрозуміло, чи обліковувався податковий борг на 1 квітня 2017 року. Якщо на цю дату боргу не було, то другий квартал 2017 року в обрахунок двох послідовних кварталів включати не можна (бракує одного місяця). На нашу думку, єдина дата, коли можна анулювати статус «єдиноподатника» у цьому випадку, — саме 30 вересня 2017 р.

Ця дата є останнім днем із двох послідовних кварталів, причому на перше число кожного з послідовних шести місяців цих двох кварталів (6 місяців мають припадати тільки на два послідовні квартали) мав би обліковуватися податковий борг.

Податковим боргом є сума погодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ (пп. 14.1.175 ПКУ), тобто у контексті запитання недоїмка 8,45 грн та нарахована на неї пеня.

Податківці у консультації від 31.07.2017 р. №1434/6/99-99-12-02-03-15/IПК пояснюють, що у розумінні пп. 298.2.3 ПКУ до уваги має братися наявність податкового боргу в абсолютному значенні на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, незалежно від дати його виникнення.

До речі, норми ПКУ не передбачають встановлення певної форми рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку. Таке рішення має бути надане платнику податків у письмовій формі за підписом керівника контролюючого органу з обов'язковим зазначенням підстав для анулювання реєстрації платника єдиного податку.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру