• Посилання скопійовано

Щодо порядку заповнення звітності з єдиного внеску

Iндивідуальна податкова консультація Головного управління ДФС в Одеській області від 24.10.2018 р. №4530/IПК/15-32-13-01-10

Щодо порядку заповнення звітності з єдиного внеску

Суттєво. Формула для розрахунку ЄСВ у назві графи 6 таблиці 1 Звіту з ЄСВ для ФОПів містить технічну помилку, яку необхідно ігнорувати.

! Фізособам-підприємцям

Головне управління ДФС в Одеській області розглянуло звернення ФОПа щодо надання податкової консультації у порядку ст. 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI, зі змінами і доповненнями (далі — ПКУ), з питання порядку заповнення таблиці 1 додатка 5 Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, надбавки, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями, які у звітному році неодноразово змінювали систему оподаткування, та, керуючись ст. 52 ПКУ, повідомляє таке.

Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВ) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року №435 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15 травня 2018 року №511) (далі — Порядок №435).

Цей Порядок визначає процедуру, форму, строки подання звіту щодо сум нарахованого ЄВ (далі — Звіт) до Державної фіскальної служби України.

Фізичні особи — підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають самі за себе до органів доходів і зборів Звіт згідно з додатком 5 (далі — форма №Д5) до Порядку №435.

Алгоритм складання Звіту форми №Д5 передбачає проставляння у рядку 6 «Тип платника та період перебування (місяць)» відмітки «X» у комірці, яка відповідає типу платника ЄВ, та прописується період перебування на обраній системі оподаткування.

У Вашому випадку відмітка «X» проставляється у комірці «ФО — на загальній системі оподаткування» із зазначенням періоду перебування на загальній системі оподаткування з 01.01.2018 р. до 31.12.2018 р. та комірці «ФО — на спрощеній системі оподаткування» із зазначенням періоду перебування на спрощеній системі оподаткування з 01.07.2018 р. до 30.09.2018 р.

У таблиці 1 форми №Д5 під час заповнення графи 2 навпроти відповідних місяців зазначається код категорії застрахованої особи згідно з Таблицею відповідності кодів категорій застрахованих осіб згідно з додатком 2 до Порядку №435, а саме: ФО — підприємці на загальних підставах — категорія 5; ФО — підприємці на спрощеній системі оподаткування — категорія 6.

У графі 6 таблиці 1 форми №Д5 зазначається сума нарахованого ЄВ у розрізі місяців звітного року, яка розраховується відповідно до вимог пункту 2 та 3 частини 1 статті 7 та пункту 5 статті 8 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», зі змінами та доповненнями (далі — Закон №2464), а саме ЄВ для платників, зазначених у статті 4 цього Закону, встановлюється у розмірі 22 відсотків до визначеної статтею 7 Закону №2464 бази нарахування єдиного внеску.

Отже, ЄВ нараховується:

— для платників, зазначених у пунктах 4 (крім фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 частини першої статті 4 цього Закону, — на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі окремого місяця звітного кварталу, такий платник зобов'язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску;

— для платників, зазначених у пункті 4 частини першої статті 4 Закону №2464, які обрали спрощену систему оподаткування, — на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, установленої Законом №2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Таким чином, формула для розрахунку ЄВ, що міститься у назві графи 6 таблиці 1 №Д5, наведена з помилкою, яку необхідно ігнорувати як таку, що не відповідає вимогам Закону №2464.

Зазначений показник розраховується за формулою: гр. 4 х гр. 5 : 100.

Згідно зі статтею 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру