• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 25.10.2018 р. №4581/6/99-99-15-03-02-15/IПК

У коментованій IПК податківці пояснюють, що розрахунок коригування до податкової накладної може бути зареєстрований в ЄРПН, лише якщо податкова накладна, до якої його складено, зареєстрована в ЄРПН.

Зважаючи на те що реєстрація податкової накладної в наведеній ситуації була зупинена, зареєструвати РК до неї можна буде лише після того, як таку податкову накладну буде розблоковано та зареєстровано в ЄРПН.

При цьому податківці зазначили, що штрафні санкції, передбачені п. 120-1.1 ПКУ, не застосовуються лише до тих податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію в ЄРПН яких зупинено, на період зупинення такої реєстрації.

Але ж у наведеному випадку зупинено було тільки реєстрацію ПН. Отже, ПКУ не передбачено продовження визначених п. 201.10 ПКУ термінів реєстрації в ЄРПН розрахунків коригування до податкових накладних, реєстрацію яких в ЄРПН було зупинено.

Однак від себе зазначимо: якщо обов'язок реєстрації РК покладено на покупця (тобто РК на зменшення), очікувати на штрафи не доведеться, і ось чому.

Відповідно до п. 201.10 ПКУ, розрахунки коригування, складені постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача — платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, реєструються протягом 15 к. д. з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем)1.

1 Хоча в коментованій консультації податківці чомусь «забули» зазначити про такий строк реєстрації РК. Пов'язано це, наймовірніше, з тим, що наразі механізм фіксації дати отримання РК покупцем ПКУ не передбачено. Зокрема, в ЗIР (підкатегорія 101.15) фіскали рекомендують при реєстрації від'ємних РК відштовхуватися від дати складання таких РК, а не віддати їх отримання покупцем.

Водночас строків, протягом яких постачальник має скласти і надіслати такий РК для його реєстрації, ПКУ чітко не встановлює (так само, як і відповідальності для постачальника за затримку в складанні).

Отже, після розблокування ПН постачальник складає РК на зменшення і надсилає його покупцю (платнику ПДВ). I якщо покупець реєструє такий РК протягом 15 к. д. з дня його отримання (не складання!), жодних штрафів не повинно застосовуватися!

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру