• Посилання скопійовано

Оренда транспорту у фізособи-підприємця: як облікувати?

Юрособа орендує транспортні засоби у фізичної особи — підприємця. Яким буде бухгалтерський облік таких ОЗ у орендаря?

Об'єкт операційної оренди відображається орендарем на позабалансовому рахунку бухобліку 01 «Орендовані необоротні активи» за вартістю, зазначеною в угоді про оренду. При цьому амортизація на орендовані необоротні активи орендарем не нараховується.

Датою відображення орендованих активів на позабалансовому рахунку є дата підписання акта про приймання-передачу орендованих активів від орендодавця до орендаря. Відповідно датою списання орендованих активів з позабалансового рахунку є дата складання акта про повернення орендованих активів.

Зверніть увагу! Затрати орендаря на поліпшення об'єкта операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що приводять до збільшення майбутніх економічних вигід, які первісно очікувалися від його використання, відображаються орендарем як капітальні інвестиції у створення інших необоротних матеріальних активів (на субрахунку 117).

Затрати орендаря на поточний ремонт орендованих необоротних активів, що їх призначено для підтримання орендованих засобів у поточному стані, належать до поточних витрат орендаря.

Проте треба заздалегідь передбачити порядок капітальних та поточних ремонтів орендованих транспортних засобів у договорі оренди — хто зі сторін договору який ремонт здійснює та в якому порядку, а також варто прописати порядок компенсації вартості ремонтів — за бажанням сторін.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру