• Посилання скопійовано

Суть справи

Відбуття у відрядження у вихідний день
Працівник відбуває у відрядження у вихідний день. Як оплачувати такий день? Чи потрібно надавати додатковий вихідний? Відрядження закінчується в останній день місяця, відповідно додатковий вихідний день надається в наступному місяці. Як це відобразити?

Тимчасове ввезення товарів
До деяких операцій із ввезення товарів на митну територію України у митному режимі тимчасового ввезення застосовується умовне часткове звільнення від оподаткування. Розглянемо, за яких умов це відбувається, а також у яких випадках платник зобов'язаний сплатити ПДВ та мито за товари, на які було надане часткове умовне звільнення, та пеню.

Позика працівникові
У житті працівника можуть виникати непередбачувані обставини, коли з'являється потреба у фінансах. Добре, що руку допомоги подасть роботодавець. А от документально оформити та визначити, чи є така допомога оподатковуваною, — це вже справа бухгалтера. Розглянемо надання працівникові поворотної фіндопомоги (позики).

Повернення товару: коли коригувати ПДВ?
Розгляньмо досить поширену ситуацію: постачальник продав товар покупцю та отримав за нього оплату. Але через певний час покупець повертає товар або його частину. Постачальник повертає кошти через кілька днів після повернення товару. Звісно, що в цій ситуації слід скласти розрахунок коригування, але коли це робити?

Заміна кондиціонерів
Для офісу придбано нові кондиціонери. Один старий кондиціонер демонтували (послуги надала стороння організація), а інший не підлягає ремонту, його ліквідували на підставі акта техекспертизи (послуги надала стороння організація). На який рахунок віднести витрати з демонтажу та послуги з техекспертизи при списанні ОЗ? Чи є право на податкову амортизацію нових кондиціонерів? Як це оформити документально?

Електронний квиток відрядженого працівника
За яких умов визнаються витрати з придбання електронного квитка на проїзд у відрядженні? Чи можлива оплата електронного квитка іншою особою зі своєї картки?

Вийшов з ладу РРО
Трапляється, що поточний РРО не може використовуватися та потребує ремонту. До того ж вимкнення електроенергії також ніхто не скасовував. Які дії слід виконати суб'єкту господарювання у таких випадках? Як проводити розрахункові операції?

Витрати на ПММ у ФОПА-«загальносистемника»
В IПК ДФСУ від 02.10.2018 р. №4265/Є/99-99-13-01-02-14/IПК (див. «ДК» №43/2018) податківці роз'яснили, що підприємець на загальній системі оподаткування може включити до витрат вартість придбаного пального. Однак лише такого, що було використане в межах норм, установлених державою.

До змісту номеру