• Посилання скопійовано

Як оподаткувати дохід підприємця, отриманий на його особистий банківський рахунок?

Фізособа-підприємець, платник 3-ї групи ЄП, отримав гроші від фізособи за послуги не на рахунок підприємця, а на особисту картку, відкриту на фізособу. Як оподатковуються такі надходження?

Отримання грошової виручки на особисті рахунки підприємця оподатковується як дохід поза межами його підприємницької діяльності, тобто як дохід фізособи. З такого доходу сплачують ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%. Такі доходи, отримані за послуги від інших фізосіб, отримувач повинен самостійно включити до річної декларації про доходи, оскільки такі фізособи не є для нього податковими агентами.

Так вимагають норми пп. 168.2.1 та пп. 168.2.2 ПКУ:

— платник ПДФО, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

— особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізособа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку у контролюючих органах як особа, що провадить незалежну професійну діяльність.

Отже, якщо підприємець отримував доходи на свої особисті рахунки, він повинен за підсумками року подати декларацію про доходи і оподаткувати отримані суми ПДФО 18% та військовим збором 1,5%.

Декларація подається до контролюючого органу в один із таких способів на вибір платника податку:

— особисто платником податку або уповноваженою на це особою;

— надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

— засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Декларація відповідно до п. 49.18 ПКУ подається за звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, для платників ПДФО — до 1 травня року, що настає за звітним.

Якщо підприємець не бажає подавати таку декларацію та сплачувати ПДФО та військовий збір, він повинен повернути платникам усі суми, що отримані ним за його підприємницькі послуги на його особисті рахунки, та запропонувати їм знову сплатити за послуги ФОП, але вже на його підприємницькі рахунки. Тільки в такому випадку ФОП — платник ЄП зможе включити отримані суми до Книги обліку доходів та до декларації з ЄП на загальних підставах.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру