• Посилання скопійовано

Розмір авансу із зарплати, який виплачується 20-го числа

Роботодавець виплачує аванс щомісяця 20-го числа. Розрахунок авансу здійснюється виходячи з часу, фактично відпрацьованого працівниками на дату виплати авансу. Чи є на це заборона, встановлена законодавством?

На сьогодні законодавство встановлює лише мінімальний розмір авансу, який має виплачуватися у разі, якщо зарплату працівникам виплачують двічі на місяць. Такий розмір прямо пов'язаний із періодичністю виплати зарплати, а отже, розпочати варто саме з нього.

Нагадаємо, що строки та періодичність виплати заробітної плати працівникам регулюють ст. 115 КЗпП та ст. 24 Закону про оплату праці1.

Як зазначалося у «Віснику»2, конкретні строки виплати заробітної плати має бути встановлено в одному з таких документів:

1) колективному договорі;

2) нормативному акті (тобто в наказі) роботодавця, погодженому з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а за відсутності таких органів — представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом).

1 Закон України від 24.03.95 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».

2 http://www.visnuk.com.ua/uk/news/100007680-avans-ta-zarplata-v-yaki-stroki-viplachuvati.

При встановленні строків виплати у зазначених вище документах слід враховувати, що заробітну плату виплачують:

— у робочі дні за графіком роботи підприємства;

— не менше двох разів на місяць;

— через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;

— не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Отже, закон не обмежує роботодавця у праві виплачувати зарплату й частіше — хоч щодня. Але зазвичай роботодавці дотримуються мінімально встановленої періодичності виплати зарплати — двічі на місяць (як у випадку, зазначеному у запитанні).

У такому випадку для встановлення строків виплати зарплати місяць необхідно розділити на дві частини. Заробітна плата за першу половину місяця (аванс) має виплачуватися в період з 16 до 22 числа щомісяця, а за другу — з 1 до 7 числа наступного місяця. Таке ж роз'яснення надають фахівці Держпраці.

Тобто коли роботодавець, як зазначено у запитанні, виплачує аванс щомісяця 20-го числа, він здійснює це відповідно до чинного законодавства і роз'яснень контролерів.

Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з профспілкою. Він не може бути меншим за оплату за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу працівника). Тобто розмір авансу має становити не менше 50% тарифної ставки (посадового окладу) працівника за цей місяць. При нарахуванні авансу не враховуються надбавки, премії та інші доплати, передбачені законодавством, виплата яких має здійснюватися у строки, установлені для виплати зарплати за підсумками місяця.

Але тут є один нюанс. Розмір зарплати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а за відсутності таких органів — представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника (ст. 24 Закону про оплату праці).

Утім, що вважати за першу половину місяця, в цьому Законі не зазначено. Мінсоцполітики і Держпраці вважає, що це перші 15 календарних днів. I іноді навіть доходить таких висновків: «Розмір авансу повинен становити не менше 50% тарифної ставки (посадового окладу) працівника за цей місяць»1. I з цим ми погодитися, звісно, не можемо, адже норма закону прямо говорить, що це має бути зарплата за фактично відпрацьований працівником час, а не фіксована сума доходу. От тільки рахується цей час і відповідно, й розмір такої оплати, за перші 15 календарних днів місяця — на сьогодні з цим погоджуються всі контролери. Сперечатися з ними чи ні — вирішує кожен роботодавець окремо.

Що ж до випадку, наведеного у запитанні, то аванс виплачується працівникам виходячи з фактично відпрацьованого ними часу за перші 20 календарних днів місяця. Тобто у більшому розмірі, ніж мінімальний розмір авансу.

1 Роз'яснення Управління Держпраці в Iвано-Франківській області від 25.01.2018 р. «Про строки виплати заробітної плати».

Закон про оплату праці, як зазначено вище, встановлює суму, менше якої аванс не може бути, але не встановлює заборони виплачувати аванс у більшому розмірі.

Отже, у випадку, зазначеному у запитанні, роботодавець законодавства не порушує.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру