• Посилання скопійовано

Помилка в коді УКТ ЗЕД у податковій накладній не дає права на податковий кредит

Покупець виявив помилку в коді УКТ ЗЕД у ПН, зареєстрованій постачальником. Помилку своєчасно не виявили, але ПН включили до ПК у декларацію з ПДВ. РК на виправлення помилки не склали. Як правильно виправити помилку? Які штрафи загрожують покупцю та постачальнику?

ДФСУ у листі від 22.02.2017 р. №3653/6/99-99-15-03-02-15 наголошує, що податкова накладна, яка містить помилки у коді товару згідно з УКТ ЗЕД, не дає змоги ідентифікувати здійснену операцію. А отже, вона не може бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до податкового кредиту.

Якщо при складанні податкової накладної припустилися помилки у коді товару згідно з УКТ ЗЕД, її можна виправити шляхом складання постачальником товарів/послуг розрахунку коригування до ПН. Про те, як скласти такий РК, докладно розповідаться в листі ДФСУ від 22.06.2018 р. №18983/7/99-99-15-03-02-17 (причиною його складання буде «Зміна номенклатури»). Такий РК підлягає обов'язковій реєстрації в ЄРПН.

Крім того, податківці нагадують, що у разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов'язкових реквізитів ПН покупець/продавець має право додати до декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого продавця/покупця. Таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або допущено помилки при зазначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної.

До заяви додають:

— копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням товарів/послуг;

— або копії первинних документів, що підтверджують факт отримання товарів/послуг.

Протягом 90 календарних днів з дня надходження заяви зі скаргою контролюючий орган зобов'язаний провести документальну перевірку продавця для з'ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов'язань з податку за такою операцією.

Але ПКУ не передбачено можливості формування податкового кредиту на підставі заяви зі скаргою.

Отже, якщо ви скористалися податковим кредитом на підставі ПН з такою помилкою, слід подати уточнюючий розрахунок до відповідної декларації з ПДВ і зменшити суму податкового кредиту. Якщо внаслідок виправлення помилки збільшиться сума ПДВ до сплати у бюджет, то до подання уточнюючого розрахунку треба буде сплатити суму недоплати і штраф у розмірі 3% від неї (згідно з п. 50.1 ПКУ). Щодо постачальника, то йому у разі проведення податкової перевірки за наслідками скарги від покупця загрожує штраф, передбачений п. 120-1.3 ПКУ. Спочатку (після проведення першої перевірки) це лише 170 грн, але якщо помилку не буде виправлено за приписами податківців, буде ще один штраф, вже від 10% до 100% суми ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній, залежно від строку затримки виправлення.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру