• Посилання скопійовано

Сторнування помилкового продажу дизпалива: бухоблік та оподаткування

Підприємство (платник ПДВ) у грудні 2017 р. помилково провело в обліку продаж дизпалива на суму 2600 грн, у т. ч. ПДВ — 433,33 грн. Зареєстровано ПН на покупця (платника ПДВ) та акцизну накладну на неплатника акцизного податку. Видаткову накладну не було оформлено. У 2018 р. цю помилку виявлено. Як виправити це, якщо покупець втратив статус платника ПДВ?

Якщо операцію з реалізації дизпалива фактично не було здійснено і покупець не підписував видаткову накладну, то оформлювати повернення немає підстав. Цю операцію не потрібно було взагалі проводити в обліку. Тому виправлення слід проводити як сторнування помилкових записів у бухобліку. Підставою для такого сторнування буде бухгалтерська довідка, в якій слід описати ситуацію та зазначити, що належно оформлених первинних документів щодо цієї операції немає.

Оскільки помилка трапилася в грудні 2017 р., а виявлено її у 2018 р., то в бухобліку коригується сальдо нерозподіленого прибутку на початок року в два етапи.

1. Зменшення прибутку минулого року у кореспонденції з розрахунками з покупцем: Д-т 441 К-т 361 на суму без ПДВ 2166,67 грн, бо саме така сума збільшила фінрезультат у 2017 р. за ланцюжком бухзаписів: Д-т 361 К-т 702, Д-т 702 К-т 79, Д-т 79 К-т 441 на суму виручки без ПДВ — 2166,67 грн.

2. Збільшення збитку минулого року шляхом списання на витрати суми розрахунків з покупцем у частині ПДВ: Д-т 442 К-т 361 на суму 433,33 грн. Чому так — див. далі.

Нарахування податкових зобов'язань з ПДВ у 2017 році відбувалося так: Д-т 702 К-т 641/ПДВ на суму 433,33 грн, про що було складено та зареєстровано податкову накладну.

Тепер цю податкову накладну потрібно було б анулювати шляхом складання до неї РК на підставі норми п. 192.1 ПКУ: «Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної».

Але оскільки покупець на момент складання РК вже не є платником ПДВ, то такий РК вже немає можливості зареєструвати на неплатника ПДВ, якщо податкову накладну було складено на нього як на платника ПДВ. Скласти РК на платника ПДВ теж немає можливості, бо його IПН вже немає в реєстрі платників ПДВ.

Отже, відкоригувати податкові зобов'язання з ПДВ вже практично неможливо. Тому витрати на сплату цього ПДВ потрібно було б списати до складу інших операційних витрат у кореспонденції з рахунком розрахунків з покупцем: Д-т 949 К-т 361. А оскільки помилки припустилися минулого року, знову коригуємо сальдо прибутку на початок року: Д-т 441 К-т 361 на суму ПДВ.

Якби покупець залишився платником ПДВ, то до податкової накладної можна було б скласти РК і тоді коригування ПДВ минулого року відображалося б так: Д-т 361 К-т 641/ПДВ на суму 433,33 грн методом «сторно». Сальдо рахунку 441 зменшилося б лише на суму розрахунків без ПДВ. Але в даному випадку в кінцевому підсумку сальдо нерозподіленого прибутку та сальдо розрахунків з цим покупцем зменшуються на загальну суму з ПДВ 2600,00 грн, бо ПДВ не коригується.

Проте акцизна накладна коригується у звичайному порядку — шляхом складання розрахунку коригування до акцизної накладної та реєстрації його в ЄРАН.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру