• Посилання скопійовано

Готівку здали до банку наступного дня. Чи буде вона понадлімітною?

На підприємстві встановлено ліміт каси 10 тис. грн. Денна виручка становила 50 тис. грн, залишок на кінець дня — 20 тис. грн. Залишок здали до банку наступного дня. Чи виникає перевищення ліміту каси на 10 тис. грн?

Відповідно до п. 54 Положення №1481 готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо її здано в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або видано для використання установою/підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку і одночасного отримання з каси банку) наступного дня на потреби, пов'язані з діяльністю установи/підприємства.

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Також готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо вона надійшла до кас підприємств у вихідні та святкові дні та здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків наступного робочого дня банку та підприємства або видана для використання підприємством відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку і одночасного отримання з каси банку) наступного робочого дня на потреби, пов'язані з діяльністю підприємства.

Отже, у цьому випадку готівка в сумі 10 тис. грн не буде понадлімітною, оскільки наступного дня до банку здали готівковий залишок у сумі, що перевищує встановлений ліміт, а саме 20 тис. грн.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру