• Посилання скопійовано

У яких випадках при списанні МНМА потрібно нараховувати ПДВ-зобов'язання?

Підприємство прийняло рішення про ліквідацію МНМА. Амортизація нараховувалася за методом 100%. Чи виникне в цьому випадку необхідність нарахування податкових зобов'язань з ПДВ при ліквідації МНМА?

Малоцінні необоротні матеріальні активи, що підлягають ліквідації, на думку податківців, вважаються такими, що не можуть бути використані у межах госпдіяльності платника податку. Зокрема, у ЗIР, підкатегорія 101.02, зазначено, що при списанні МНМА, придбаних з ПДВ для використання в оподатковуваних операціях (для списання МНМА, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, — у разі якщо під час такого придбання суми податку були включені до складу податкового кредиту), податкові зобов'язання з ПДВ на підставі п. 198.5 ПКУ:

— нараховуються, якщо вартість таких МНМА не включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткуванню;

— не нараховуються, якщо вартість таких МНМА включається до вартості іншої готової продукції, операції з постачання якої підлягають оподаткуванню.

Таким чином, на необхідність нарахування податкових зобов'язань впливає саме те, включалась вартість таких МНМА до вартості готової продукції чи послуг, що підлягають постачанню, чи ні.

Якщо вартість МНМА до вартості товарів не включається, то, відповідно, підприємство при їх ліквідації нараховує ПЗ. При цьому база оподаткування розраховується виходячи з п. 189.1 ПКУ. А за умовами запитання амортизація МНМА нараховується за методом 100%. Таким чином, зважаючи на те, що за такого методу амортизації при ліквідації МНМА їх залишкова вартість становитиме 0, то, відповідно, база нарахування ПДВ також становитиме 0.

При цьому варто зазначити, що терміна «необоротні активи» ПКУ не передбачено. ГУ ДФС у Дніпропетровській області зазначає1, що оскільки такого терміна ПКУ не містить, то суб'єкт господарювання може використовувати визначення, що наведені в інших законодавчих документах, зокрема П(С)БО 7, за яким до ОЗ належать і інші необоротні матеріальні активи (бібліотечні фонди, МНМА, тимчасові (нетитульні) споруди, природні ресурси, інвентарна тара, предмети прокату, інші необоротні матеріальні активи).

1 http://dp.sfs.gov.ua/baner/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/69674.html.

Однак надалі (IПК від 05.07.2017 р. №964/6/99-99-15-02-02-15/IПК) ДФСУ зазначає, що з метою оподаткування податком на прибуток амортизація МНМА не враховується при визначенні податкових різниць. Тож обережним платникам податку радимо все ж таки отримати IПК з метою визначення бази оподаткування ПДВ при списанні (ліквідації) МНМА.

На жаль, податківці не роз'яснюють, чи потрібно в такому випадку складати нульову зведену податкову накладну, тож усе ж таки радимо її скласти та зареєструвати відповідним чином (з базою оподаткування ПДВ 0).

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру