• Посилання скопійовано

Щодо використання реєстратора розрахункових операцій за декількома сферами застосування

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 17.08.2018 р. №3571/6/99-99-14-05-01-15/IПК

Щодо використання реєстратора розрахункових операцій за декількома сферами застосування

Суттєво. РРО можна застосовувати в будь-якій зі сфер застосування, зазначених у Держреєстрі для конкретної моделі, при цьому перереєстровувати РРО на іншу сферу застосування та отримувати нове реєстраційне посвідчення не потрібно.

! СГ, які застосовують РРО

Державна фіскальна служба України розглянула лист ТОВ щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Щодо використання реєстратора розрахункових операцій (далі — РРО) за декількома сферами застосування.

Основним нормативно-правовим актом, що регулює розрахунки за готівку, є Закон України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265), який є спеціальним законом. Встановлення вимог щодо проведення розрахункових операцій за готівку іншими законами, крім Податкового кодексу України, заборонено.

Суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій або безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) відповідно до п. 3 ст. 3 Закону №265, зобов'язані застосовувати РРО, що включені до Державного реєстру РРО, з додержанням установленого порядку їх застосування.

Статтею 12 Закону №265 визначено, що на території України у сферах, визначених цим Законом, дозволяється реалізовувати та застосовувати лише ті РРО вітчизняного та іноземного виробництва, які включені до Державного реєстру РРО та конструкція і програмне забезпечення яких відповідає конструкторсько-технологічній та програмній документації виробника.

Враховуючи зазначене, оскільки РРО МIНI-ФП54.01 з версією програмного забезпечення 5401F1 (позиція 37 Державного реєстру РРО, затвердженого наказом ДФС від 06.06.2018 р. №362), має сферу застосування: торгівля, громадське харчування, послуги, то і застосовувати зазначений РРО можливо у будь-якій із зазначених сфер діяльності.

Крім того, повідомляємо, що у цьому випадку перереєстровувати РРО в органах ДФС та отримувати нове реєстраційне посвідчення не потрібно.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру