• Посилання скопійовано

Щодо порядку проведення готівкових розрахунків за цукор, який виготовлено на давальницьких умовах із цукрових буряків підприємства-сільгоспвиробника

Iндивідуальна податкова консультація ДФСУ від 22.08.2018 р. №3656/6/99-99-14-05-01-15/IПК

Щодо порядку проведення готівкових розрахунків за цукор, який виготовлено на давальницьких умовах із цукрових буряків підприємства-сільгоспвиробника

Суттєво. На думку ДФС, цукор, виготовлений переробником із давальницької сировини сільгоспвиробника, не є для переробника сільгосппродукцією власного виробництва, тому розрахунки за нього мають проводитись із застосуванням РРО.

! Переробникам давальницької сільгоспсировини

Державна фіскальна служба України розглянула лист громадської організації про надання податкової консультації щодо порядку проведення готівкових розрахунків за цукор, який виготовлено на давальницьких умовах із цукрових буряків підприємства-сільгоспвиробника, і повідомляє.

Основним нормативно-правовим актом, що регулює розрахунки за готівку, є Закон України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265), який є спеціальним Законом. Установлення норм щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій у інших законах, крім Податкового кодексу України, не допускається.

Суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) відповідно до п. 1 ст. 3 Закону №265, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (далі — РК).

Пунктом 5 ст. 3 Закону №265 визначено, що суб'єкти господарювання зобов'язані у разі незастосування РРО у випадках, визначених цим Законом, проводити розрахунки з використанням книг обліку розрахункових операцій та РК із додержанням установленого порядку їх ведення.

Разом з тим відповідно до п. 1 ст. 9 Закону №265 РРО та РК не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) підприємствами, установами й організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб'єкта господарювання.

До продукції власного виробництва належить продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої праці.

Ураховуючи викладене, сільськогосподарські підприємства — товаровиробники реалізацію продукції власного виробництва у разі проведення розрахунків у касі підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних у встановленому порядку, можуть здійснювати без використання РРО.

При цьому цукор, виготовлений іншим підприємством (переробником) на давальницьких умовах із цукрових буряків підприємства-сільгоспвиробника, не відповідає зазначеним вище умовам, і розрахунки за нього не можуть проводитись у касі підприємства-сільгоспвиробника з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, а мають проводитись із застосуванням РРО.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру