• Посилання скопійовано

РК до помилкової розблокованої податкової накладної

У листопаді 2017 року було помилково складено та заблоковано ПН, тому РК до неї зареєструвати було неможливо. Якщо РК зареєструвати після розблокування ПН, чи застосовуватимуться штрафні санкції?

У разі помилкового складання податкової накладної на операцію з постачання товарів/послуг (складання двох податкових накладних на одну операцію з постачання товарів/послуг) та реєстрації їх в ЄРПН платник податку, з метою виправлення допущеної помилки, має право скласти розрахунок коригування до помилкової (другої) податкової накладної.

Такий розрахунок коригування відповідно до п. 22 Порядку №13071 підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем (отримувачем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальникові (продавцеві).

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

При цьому у полі «Дата складання» зазначається поточна дата, тобто дата, на яку було виявлено помилку щодо зайво складеної податкової накладної, а у графі 2 такого розрахунку зазначається: «Повернення товару або авансових платежів». Так роз'яснюють податківці у ЗIР (підкатегорія 101.15).

Підприємство може «виявити помилку» у будь-якому місяці після розблокування помилкової ПН (тобто тоді, коли з'явилася фактична можливість зареєструвати РК до такої ПН). Такий РК покупець зобов'язаний зареєструвати протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної покупцем (п. 201.10 ПКУ). У разі порушення цього строку до покупця застосовуються штрафні санкції відповідно до п. 120-1.1 ПКУ.

Тетяна БУРМАГА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру