• Посилання скопійовано

Заповнення трудової книжки, якщо працівник працевлаштований у ФОПа

У ФОПа звільняється працівник, якого було прийнято на роботу до 01.01.2015 і договір з яким зареєстровано у фонді зайнятості. Як правильно зробити запис у трудовій книжці: у графі «4» (на підставі чого внесено запис) зазначити наказ про прийняття на роботу чи номер реєстрації трудового договору? Якою датою робити запис, якщо працівника прийнято на роботу 01.10.2012 р., а договір з фондом зайнятості зареєстровано 03.10.2012 р.?

Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації (далі — підприємство) усіх форм власності або у фізособи понад п'ять днів, у тому числі осіб, які є співвласниками (власниками) підприємств, селянських (фермерських) господарств, сезонних і тимчасових працівників, а також позаштатних працівників за умови, якщо вони підлягають державному соціальному страхуванню (п 1.1 Iнструкції №581). Записи в трудовій книжці про прийняття на роботу вносяться роботодавцем після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку (п. 2.4 Iнструкції №58).

У трудовій книжці ФОП робить запис про прийняття на роботу відповідно до укладеного з працівником письмового договору, що зареєстрований у державній службі зайнятості.

1 Iнструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. №58.

Запис має бути такого змісту:

«Прийнятий на роботу _________________ (зазначається професійна характеристика робіт) за трудовим договором _____________ (зазначаються дата та номер договору), зареєстрованим у державній службі зайнятості_______________ (зазначається повна назва центру зайнятості).

При цьому у графі 4 (на підставі чого внесено запис) зазначаються дата і номер реєстрації трудового договору державною службою зайнятості: «трудовий договір ___ (номер), зареєстрований _____ (дата)». У наведеному випадку це 03.10.2012 р.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру