• Посилання скопійовано

Збитки у фінзвітності і символічний прибуток у податковій декларації

У підприємства за результатами двох років виникли збитки. У фінансовій звітності це відображено, але у податковій звітності з податку на прибуток задекларовано зменшення витрат і показано символічний прибуток у 10 грн. Як довести, що це матиме для підприємства не дуже добрі наслідки, та як виправити ситуацію?

По-перше, має місце невідповідність показника доходу у фінансовій звітності та у декларації з прибутку. Це може розцінюватися як недостовірність показників фінансової або податкової звітності.

Відповідно до п. 73.3 ПКУ, податківці можуть надіслати письмовий запит про подання інформації, який надсилається платнику податків, зокрема, за наявності такої підстави, як виявлення недостовірності даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків. Запит вважається належним чином врученим, якщо його надіслано у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.

Платники податків зобов'язані подавати інформацію, визначену в запиті контролюючого органу, та її документальне підтвердження (крім проведення зустрічної звірки) протягом 15 р. д. з дня, наступного за днем отримання запиту (якщо інше не передбачено ПКУ).

По-друге, «приховані» збитки минулих років неможливо буде врахувати при складанні декларації з прибутку за звітні періоди 2018 року або наступних років без подання уточнюючих декларацій за ті роки, в яких було перекручено показники декларації.

Тобто спочатку потрібно буде подати уточнюючі декларації за минулі роки, у яких повинні бути відображені правильні дані. Зокрема, потрібно відновити правильне значення об'єкта оподаткування у рядку 04 уточнюючої декларації.

Лише після цього можна буде включити це значення до рядка 3.2.4 додатка РI до декларації за поточні звітні періоди, де зазначається сума від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років (пп. 140.4.2 ПКУ). Далі сума збитків у рядку 3.2.4 додатка РI бере участь у розрахунку показників підсумкових рядків додатка РI — 02 та 03. Значення рядка 03 додатка РI переноситься до рядка 03 РI декларації за поточні звітні періоди.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру