• Посилання скопійовано

Про реалізацію вимог Закону України

Лист Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 03.04.2018 р. №602-1122-14/2246

Про реалізацію вимог Закону України

Суттєво. Держпродспоживслужба пропонує ДФС до внесення відповідних змін до постанови КМУ від 05.10.2011 р. №1031 здійснювати держконтроль за дотриманням законодавства про харчові продукти відповідно до чинної редакції постанови.

! Iмпортерам харчових продуктів, кормів, побічних продуктів тваринного походження

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів розглянула лист Державної фіскальної служби України від 29.03.2018 р. №5126/5/99-99-18-03-01-16 та повідомляє.

У зв'язку з набранням чинності 4 квітня 2018 року Законом України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин»1 (далі — Закон) вступає в дію новий вид контролю, а саме державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин.

1 Див. «ДК» №16/2018. — Прим. ред.

На виконання Плану організації підготовки проектів актів, необхідних для забезпечення реалізації Закону, схваленого на засіданні Кабінету Міністрів України, протокол №48 від 09.08.2017 року, Держпродспоживслужбою розроблено та надано до Мінагрополітики низку підзаконних актів, у тому числі ті, які регламентують здійснення нового виду контролю у призначених прикордонних інспекційних постах (інформація додається).

На сьогодні стан затвердження зазначених нормативно-правових актів перебуває на завершальному етапі.

Разом з цим пропозиції щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 05.10.2011 р. №1031 «Деякі питання здійснення державного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України» (далі — Постанова) Держпродспоживслужбою в робочому порядку надавалися до Міністерства фінансів України.

Крім того, відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону установлено, що протягом п'яти років з дня опублікування цього Закону:

1) призначеними прикордонними інспекційними постами та призначеними пунктами пропуску на державному кордоні України для цілей Закону вважаються всі пункти пропуску на державному кордоні України та зони митного контролю на митній території України, визначені відповідно до митного законодавства, у тому числі якщо вони не відповідають вимогам цього Закону;

2) вантажі, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України, підлягають документальним перевіркам, перевіркам відповідності та фізичним перевіркам у пунктах пропуску через державний кордон України або зонах митного контролю на митній території України відповідно до вимог, установлених розділом VII цього Закону;

3) повідомлення про надходження вантажів, що зазначені у частині шостій статті 41 та частині третій статті 57 цього Закону, надсилаються електронною поштою до територіального органу компетентного органу, відповідального за здійснення документальних перевірок, перевірок відповідності та фізичних перевірок у відповідному пункті пропуску через державний кордон України або зоні митного контролю на митній території України, на яку відправляється вантаж.

З огляду на вищезазначене, відповідно до статті 2 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади», а саме дотримання безперервності діяльності центральних органів виконавчої влади, Держпродспоживслужба пропонує здійснювати новий вид контролю до внесення відповідних змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 05.10.2011 р. №1031 «Деякі питання здійснення державного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України», а також прийняття нових нормативно-правових актів відповідно до чинної редакції Постанови (у вигляді державного ветеринарно-санітарного та санітарно-епідеміологічного контролю).

Разом з цим пропонуємо надати відповідні роз'яснення для структурних підрозділів Державної фіскальної служби України.

Голова В. ЛАПА

До змісту номеру