• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Міністерства соціальної політики України від 04.04.2018 р. №156/0/22-18

Нагадаємо, що у роз'ясненні Держпраці у Кіровоградській області1 зазначалося: «Якщо учасник АТО до мобілізації працював, то під час участі в АТО його трудова книжка зберігається на підприємстві, де він працював (оскільки він не звільняється). Коли учасник АТО повертається на роботу, дані про його службу мають бути внесені підприємством на підставі військового квитка або довідки військових комісаріатів, військових частин і установ системи Міністерства оборони, МВС, МНС, Мінінфраструктури, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ДПС, Управління державної охорони, Держспецзв'язку, Держприкордонслужби, ДПтС, ДСНС».

Тобто алгоритм пропонувався такий:

— спочатку зробити запис про прийняття на роботу;

— потім — запис про військову службу.

При цьому Держпраці посилалася на п. 2.19 Iнструкції №582. У ньому справді йдеться про те, що до трудових книжок за місцем роботи вноситься окремим рядком із посиланням на дату, номер та найменування відповідних документів запис про час служби у складі Збройних сил України та інших військах, де на тих, хто проходить службу, не поширюється законодавство про працю і державне соціальне страхування, із зазначенням дати призову (зарахування) і дати звільнення зі служби.

1 http://kr.dsp.gov.ua/index.php/2938-at041217.

2 Iнструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. №58.

Водночас у ньому чітко зазначається, що запис про військову службу вноситься до трудової книжки до занесення відомостей про роботу на підприємстві! Отже, про працівника, який мобілізується під час перебування з підприємством у трудових відносинах, такий запис зробити неможливо: у трудовій книжці вже є запис про його прийняття на роботу.

А от із висновком фахівців Мінсоцполітики у коментованому листі ми цілком погоджуємося. Вони зазначають, що трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника відповідно до частини першої ст. 48 КЗпП. Документом для підтвердження проходження військової служби є військовий квиток.

Фахівці Мінсоцполітики наголошують, що не треба плутати військову службу з періодом перебування у трудових відносинах, бо це фіксується в різних документах. I зауважують, що період проходження військової служби не може підтверджуватися відповідними записами, занесеними до трудових книжок.

Та найголовніше: Мінсоцполітики підтвердило нашу точку зору - вимога, зазначена у п. 2.19 Iнструкції №58, не стосується працівника, якого мобілізують під час роботи у певного роботодавця.

Нагадаємо, що нині за такими працівниками за ст. 119 КЗпП зберігаються посада і робоче місце (а також середній заробіток). Тож якщо вони не звільняться за власним бажанням, то мають повернутися на роботу після демобілізації.

Фахівці Мінсоцполітики дійшли висновку, що відомості у випадку мобілізації працівника чи призову на строкову військову службу під час перебування у трудових відносинах до трудової книжки заносити не треба.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру