• Посилання скопійовано

Продаж веб-сайта та доменного імені: як скласти ПН

Які коди треба зазначити при продажу веб-сайта та доменного імені в податковій накладній: код послуги чи код товару?

Щоб знайти правильну відповідь щодо заповнення коду у ПН, слід з'ясувати, як саме веб-сайт та доменне ім'я перебувають в обліку продавця.

Якщо веб-сайт на балансі продавця відображається як нематеріальний актив, то під час продажу цього активу відбувається постачання майнових прав. Відповідно до пп. 14.1.244 ПКУ нематеріальні активи — це товари. Тому постачання такого товару на митній території України є оподатковуваною ПДВ операцією.

Відповідно до п. 201.1 ПКУ, на дату виникнення ПЗ платник зобов'язаний скласти ПН в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін. Серед обов'язкових реквізитів — опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг (графи 2 та 6), а також код товару згідно з УКТ ЗЕД (графа 3.1).

Щодо заповнення номенклатури товару, то ця графа заповнюється на підставі первинних документів: договорів, рахунків, акта приймання-передачі тощо. Наприклад, в IПК ГУ ДФС у Дніпропетровській області від 11.07.2017 р. №1095/IПК/10/04-36-12-01-16 (див. «ДК» №31/2017) або в IПК ДФСУ від 29.06.2017 р. №873/6/99-99-15-03-02-15/IПК уточнюється, що інших даних у цьому реквізиті бути не може. Отже, графа 2 ПН має відповідати формулюванню у первинних документах, що їх складають під час постачання веб-сайта.

Далі заповнюється графа 3.1, і якщо постачаються не підакцизні та імпортні товари, код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП може зазначатися не повністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду. При цьому код згідно з УКТ ЗЕД зазначається на рівні позиції, підпозиції, категорії, підкатегорії відповідно до Закону про Митний тариф України1. Серед кодів та назв товару в УКТ ЗЕД веб-сайта немає.

Оскільки УКТ ЗЕД не містить коду таких товарів, як майнові права, то для їх відображення у графі 3.1 ПН можна скористатись умовними кодами товарів, які згідно з пп. 2 п. 16 Порядку №13072 оприлюднено на сайті ДФС (http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/288992.html), а саме: 00120 — інше або 00502 — програмна продукція. Також зауважимо, що Торгово-промислова палата надає платну послугу визначення кодів товарів.

Доменне ім'я та веб-сайт — різні речі. Доменне ім'я — це унікальний ідентифікатор, який присвоюється певній IP-адресі3.

1 Закон України від 19.09.2013 р. №584-VII «Про Митний тариф України».

2 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

3 Адреса мережі Iнтернет — визначений чинними в Iнтернеті міжнародними стандартами цифровий та/або символьний ідентифікатор доменних імен в ієрархічній системі доменних назв (ст. 1 Закону України від 18.11.2003 р. №1280-IV «Про телекомунікації»).

Як правило, доменне ім'я не продається, а передається автоматично разом із сайтом під час продажу. Тому власник сайта окремо не постачає доменне ім'я, за умови що в обліку веб-сайт та домен значаться як один актив у складі НА. Звідси можна зробити висновок, що на передачу в користування домену ПН не складається, адже продавець нічого не постачає.

Проте, якщо домен є власністю продавця і на балансі обліковується окремо, тоді це окремий об'єкт. А якщо так, то як скласти ПН під час такого постачання, описано вище.

Новому власнику сайта доведеться перереєструвати доменне ім'я в реєстратора доменних імен на себе.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру