• Посилання скопійовано

Щодо окремих норм застосування спрощеної системи суб'єктами господарювання

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 29.06.2017 р. №898/Г/99-99-13-01-02-14/IПК

Щодо окремих норм застосування спрощеної системи суб'єктами господарювання

Суттєво. ФОП — платники ЄП 2-ї групи можуть продавати товари юрособам на загальній системі оподаткування, але не можуть надавати їм послуги.

! ФОП — платникам ЄП 2-ї групи

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо окремих норм застосування спрощеної системи суб'єктами господарювання та відповідно до вимог ст. 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) надає податкову консультацію.

Порядок застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності регулюється главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України (далі — Кодекс).

До платників єдиного податку, які належать до другої групи, згідно з пп. 2 п. 291.4 ст. 291 Кодексу належать фізичні особи — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

Згідно зі ст. 292 Кодексу для фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку доходом є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті (до суми доходу за звітний період включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Пунктами 292.13 та 292.14 ст. 292 Кодексу встановлено, що дохід для цілей оподаткування єдиним податком визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до ст. 296 Кодексу.

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ст. 292 Кодексу).

Таким чином, обмеження щодо здійснення діяльності платників єдиного податку другої групи стосується тільки послуг, які надаються неплатникам єдиного податку.

Разом з тим фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку, які обрали другу групу, можуть здійснювати продаж товарів юридичним особам на загальній системі оподаткування.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру