• Посилання скопійовано

Порядок участі Державної регуляторної служби у заходах державного нагляду (контролю), що здійснюються іншими центральними органами виконавчої влади, їх територіальними органами, державними колегіальними органами, органами виконавчої влади Автономної Респу

Затверджений постановою КМУ від 24.05.2017 р. №388
Опублікований в «УК» 13.06.2017 р.
Чинний з 13.06.2017 р.

Порядок участі Державної регуляторної служби у заходах державного нагляду (контролю), що здійснюються іншими центральними органами виконавчої влади, їх територіальними органами, державними колегіальними органами, органами виконавчої влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування

Суттєво. Підставою для участі уповноважених представників ДРС у перевірці є звернення СГ, що включений до річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю), із зазначенням обґрунтування такої участі.

! Суб'єктам господарювання

1. Цей Порядок визначає механізм участі ДРС у заходах державного нагляду (контролю), що здійснюються такими органами державного нагляду (контролю), як центральні органи виконавчої влади, їх територіальні органи, державні колегіальні органи, органи виконавчої влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування (далі — заходи державного нагляду (контролю).

2. У цьому Порядку терміни вживаються у значенні, наведеному в Законі України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

3. ДРС бере участь у заходах державного нагляду (контролю) з метою виявлення та попередження порушень вимог законодавства під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) органами державного нагляду (контролю) та вжиття заходів реагування у випадках, передбачених законом, за фактами виявлення таких порушень.

4. Уповноважені представники ДРС під час участі у заходах державного нагляду (контролю) зобов'язані:

дотримуватися ділової етики у взаємовідносинах із посадовими особами органів державного нагляду (контролю) та суб'єктами господарювання;

утримуватися від необґрунтованих висновків щодо відповідності поведінки посадових осіб органів державного нагляду (контролю) вимогам законодавства;

не втручатися і не перешкоджати проведенню законних дій посадовими особами органів державного нагляду (контролю) під час здійснення заходів державного нагляду (контролю);

забезпечувати нерозголошення комерційної таємниці та конфіденційної інформації щодо суб'єктів господарювання, що буде доступною уповноваженим представникам ДРС під час участі у заходах державного нагляду (контролю).

5. Уповноважені представники ДРС під час участі у заходах державного нагляду (контролю) мають право:

одержувати від посадових осіб органу (органів) державного нагляду (контролю) та суб'єктів господарювання інформацію, довідки, копії документів, скарг, матеріалів, відомості щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю);

вимагати від посадових осіб органу (органів) державного нагляду (контролю) зупинення дій, які порушують вимоги законодавства, та усунення вже вчинених порушень;

складати протоколи про адміністративні правопорушення у випадках, передбачених законом.

6. Підставою для участі уповноважених представників ДРС у заході державного нагляду (контролю) є звернення суб'єкта господарювання, що включений до річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю), із зазначенням обґрунтування такої участі.

7. ДРС розглядає звернення суб'єкта господарювання щодо участі представників ДРС у заході державного нагляду (контролю) та приймає рішення про участь у цьому заході, яке оформляється наказом, або надає суб'єкту господарювання відповідь про відмову від участі.

Підставами для відмови суб'єкту господарювання від участі ДРС у заході державного нагляду (контролю) є:

отримання ДРС звернення від суб'єкта господарювання після початку здійснення такого заходу;

відсутність у зверненні суб'єкта господарювання обґрунтування щодо необхідності участі ДРС у заході державного нагляду (контролю) з посиланням на документи, що свідчать про порушення вимог законодавства органом державного нагляду (контролю).

Прийняте рішення про участь у заході державного нагляду (контролю) або інформація про відмову від участі у такому заході оприлюднюються на офіційному веб-сайті ДРС.

8. Перед початком здійснення заходу державного нагляду (контролю) уповноважені представники ДРС зобов'язані пред'явити суб'єкту господарювання та посадовим особам органу (органів) державного нагляду (контролю):

направлення для участі уповноважених осіб ДРС у заходах державного нагляду (контролю) за формою згідно з додатком1;

1 Не наводимо. — Ред.

службові посвідчення зазначених у направленні уповноважених осіб ДРС.

9. У разі виявлення фактів вчинення посадовими особами органу (органів) державного нагляду (контролю) під час здійснення заходу державного нагляду (контролю) адміністративних правопорушень, передбачених статтями 166-21 та/або 188-45 Кодексу України про адміністративні правопорушення, уповноважені представники ДРС складають протоколи про адміністративні правопорушення.

10. Участь ДРС у заході державного нагляду (контролю) суб'єкта господарювання, що здійснюється органом державного нагляду (контролю), є підставою для відмови такому суб'єкту господарювання у разі його письмового звернення до ДРС щодо проведення позапланової перевірки органу державного нагляду (контролю) стосовно порушення зазначеним органом вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» під час здійснення такого заходу.

11. За результатами участі у заходах державного нагляду (контролю) ДРС подає до Мінекономрозвитку аналітичну довідку, в якій зазначаються проблемні питання (недоліки), що виникають під час здійснення заходів державного нагляду (контролю), виявлені за участю уповноважених представників ДРС, шляхи їх вирішення (усунення) та пропозиції щодо удосконалення законодавства з питань організації державного нагляду (контролю).

До змісту номеру