• Посилання скопійовано

Щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму виконавчого збору та виконавчих витрат

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 30.06.2017 р. №929/6/99-99-15-02-02-15/IПК

Щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму виконавчого збору та виконавчих витрат

Суттєво. Сплата виконавчого збору та витрати виконавчого провадження, сплачені органам державної виконавчої влади, відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату.

! Платникам податку на прибуток

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму виконавчого збору та виконавчих витрат та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє таке.

Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.

Згідно з пп. 140.5.4 п. 140.5 ст. 140 Кодексу фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму 30 відсотків вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг (крім операцій, зазначених у п. 140.2 та пп. 140.5.6 цього пункту, та операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 Кодексу), придбаних, зокрема у неприбуткових організацій, внесених до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого придбання, крім випадків, коли сума вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у таких організацій, сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 25 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, та крім бюджетних установ і неприбуткової організації, яка є об'єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об'єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону.

Пунктом 1 ст. 27 Закону України від 2 червня 2016 року №1404-VIII «Про виконавче провадження» (далі — Закон №1404) визначено, що виконавчий збір — це збір, що справляється на всій території України за примусове виконання рішення органами державної виконавчої служби. Виконавчий збір стягується з боржника до Державного бюджету України.

Витратами виконавчого провадження є витрати органів державної виконавчої служби та приватного виконавця, пов'язані з організацією та проведенням виконавчих дій щодо забезпечення примусового виконання рішень (п. 2, 3 Закону №1404).

Кодексом не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суми виконавчого збору.

Враховуючи те, що органи державної виконавчої служби є бюджетними установами, фінансовий результат до оподаткування не підлягає коригуванню на суми витрат виконавчого провадження згідно з нормами пп. 140.5.4 п. 140.5 ст. 140 Кодексу.

Отже, сплата виконавчого збору та витрати виконавчого провадження, сплачені органам державної виконавчої влади, відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату.

Водночас повідомляємо, що відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру