• Посилання скопійовано

Щодо практичного застосування норм чинного законодавства (витяг)

Лист ГУ ДФС у м. Києві від 16.03.2017 р. №5501/10/26-15-13-01-12

Щодо практичного застосування норм чинного законодавства (витяг)

Суттєво. При виплаті доходу фізособі-підприємцю, місцезнаходженням або місцем проживання якої є тимчасово окупована територія, слід утримати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

! СГ і самозайнятим особам

<...>

Відповідно до пп. 38.9 п. 38 підрозділу 10 розділу XX Кодексу встановлено, що під час нарахування (виплати) фізичним особам — підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія та/або територія населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов'язані утримати податок на доходи у джерела виплати. При цьому на таких осіб не поширюється дія пункту 177.8 статті 177 цього Кодексу.

Відповідно до пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX Кодексу об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 цього Кодексу, зокрема які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).

Ставка збору становить 1,5 відсотка від об'єкта оподаткування (пп. 1.3 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX Кодексу).

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу для податку на доходи фізичних осіб, за ставкою, визначеною пп. 1.3 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX Кодексу (пп. 1.4 п. 16-1 підрозд. 10 розд. XX Кодексу).

Враховуючи викладене, якщо фізична особа — підприємець, місцезнаходженням або місцем проживання якої є тимчасово окупована територія та/або територія населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення (незалежно від системи оподаткування), отримує дохід від здійснення нею підприємницької діяльності, то суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов'язані утримати податок на доходи фізичних осіб за ставкою, визначеною в ст. 167 Кодексу, та військовий збір у розмірі 1,5 відсотка.

Визначення правового статусу та забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території здійснюються у порядку, встановленому Законом України від 20 жовтня 2014 року №1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі — Закон №1706).

Пунктом 1 статті 1 Закону №1706 визначено, що внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Згідно з п. 1 ст. 4 Закону №1706 факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону.

Підставою для взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є проживання на території, де виникли обставини, зазначені в статті 1 цього Закону, на момент їх виникнення (п. 2 ст. 4 Закону №1706).

Для отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи така особа звертається із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем проживання у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (п. 3 ст. 4 Закону №1706).

Відповідно до п. 1 ст. 5 Закону №1706 довідка засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у ст. 1 цього Закону.

Одночасно слід зазначити, що у разі якщо фізична особа — платник податку має податкову адресу на території України і за правовим статусом є внутрішньо переміщеною особою, що підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, то пп. 38.9 п. 38 підрозділу 10 розділу XX Кодексу до такого платника податку не застосовується.

<...>

В. о. заступника начальника I. МІРВЕЛОВА

До змісту номеру