• Посилання скопійовано

Коментар

До листа МГУ ДФС — Центрального офісу з обслуговування великих платників від 01.03.2016 р. №4882/10/28-10-06-11

У коментованому листі податківці розглянули питання, коли підприємство отримує фінансову допомогу від фізичної особи готівкою до каси. Питання розглянуто ними досить ґрунтовно, і вони доходять таких висновків:

1. Фінансова допомога (поворотна або безповоротна) у вигляді готівкових коштів належить до позареалізаційних надходжень та вважається готівковою виручкою підприємств (підприємців). Отже, вона братиме участь у розрахунку середньоденного надходження готівки до каси і слід зважати на ліміт каси.

2. Операція з внесення фіндопомоги до каси підприємства підпадає під дію обмеження готівкових розрахунків між підприємствами (підприємцями) і фізичними особами.

3. Граничну суму таких розрахунків протягом одного дня наразі встановлено п. 1 Постанови НБУ від 06.06.2013 р. №210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою». На дату видання коментованого листа (01.03.2016 р.) вона становила 150000,00 грн на день з одним контрагентом. З 04.01.2017 р. до цього пункту внесено зміни, згідно з якими гранична сума готівкових розрахунків між підприємством (підприємцем) і фізичною особою протягом одного дня становить 50000,00 грн. З 04.01.2017 р. готівкове обмеження в 50000 грн між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня застосовується не за товари, роботи та послуги, як було раніше, а при будь-яких розрахунках, крім окремо зазначених у п. 2.3 Положення №637. Тому отримання та надання готівкою фіндопомоги обмежені граничними сумами розрахунків.

4. Якщо внесення фіндопомоги до каси підприємства призвело до перевищення ліміту каси, суму перевищення слід здати до банку для зарахування на банківський рахунок. Наприклад, якщо внесено до каси 49000 грн фіндопомоги, а ліміт каси становить лише 1000 грн, то 48000 грн потрібно буде здати в банк.

5. Якщо фізична особа внесе фіндопомогу готівкою через касу банку для зарахування на банківський рахунок підприємства-отримувача, то на таку операцію гранична сума готівкових розрахунків не поширюється. Для фізособи це буде готівкова операція, а для підприємства-отримувача — безготівкова.

6. Обмеження готівкових розрахунків стосується також розрахунків під час оплати за товари, що придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівкових коштів, одержаних за допомогою електронного платіжного засобу. Тут мається на увазі саме одержання готівки з корпоративних банківських карток на вищезазначені потреби.

7. Розрахунки корпоративними картками за допомогою POS-термінала під це обмеження не підпадають. Тобто обмеження щодо граничної суми розрахунків не поширюється на розрахунки, які проводяться із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток) (ЗIР, підкатегорія 109.131).

1 Запитання: «Чи поширюється обмеження щодо граничної суми розрахунків на розрахунки, які проводяться із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток)?».

Також у коментованому листі згадано про відповідальність за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, — це накладення штрафу на фізичну особу — підприємця, посадових осіб юридичної особи від 100 до 200 н. м. д. г., від 1700 до 3400 грн (ст. 163-15 КУпАП). Розміри фінансових санкцій за порушення касової дисципліни встановлено Указом №436. Але Указом не передбачено фінансової відповідальності за недотримання СГ вимог Постанови №210.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру