• Посилання скопійовано

Дата акта наданих послуг та податкової накладної

Послуги з перевезення були фактично надані у вихідний день 12.03 (неділя). Яким днем правомірно оформити акт про надання послуг і виписати податкову накладну?

З 03.01.2017 р. зазнав змін Закон про бухоблік завдяки Закону №1724. Так, змінено сам термін «первинний документ». Тепер це документ, який містить відомості про господарську операцію і не потребує підтвердження її здійснення, як це було раніше. Таким чином, рахунок-фактура (інвойс) може бути первинним документом (детальніше див. лист Мінфіну від 16.02.2017 р. №31-11410-06-5/4339, «ДК» №11/2017).

Крім цього, вилучено вимогу щодо порядку складання первинних документів у момент здійснення господарської операції, а якщо це неможливо, — безпосередньо після її закінчення. Тож будь-яка господарська операція, яка претендує на те, щоб залишити слід у бухгалтерському обліку, може бути задокументована на розсуд підприємства у зручний для нього спосіб і час.

Але не забуваймо, що згідно з ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони здійснені. А господарська операція — це дія або подія, яка зумовлює зміни в структурі активів та зобов'язань, власному капіталі підприємства. Зобов'язання — заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої у майбутньому, як очікується, спричиниться до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди (ст. 1 Закону про бухоблік).

Тож з 03.01.2017 року головне — аби складання такого документа, як акт наданих послуг, відбувалося у тому звітному періоді, в якому вони надані, внаслідок чого у підприємства — отримувача послуг має відбутися зміна в структурі зобов'язань з оплати таких послуг (Д-т 23-94 К-т 631).

Тому акт можна скласти 12.03.2017 р. (вихідний день), якщо, звичайно ж, цей день є робочим для обох підприємств, тобто справді посадові особи підприємства можуть посвідчити (підписати — про це далі) надання/отримання послуг саме цього дня. Iнакше не буде помилкою скласти акт і наступного дня — 13.03.2017 р.

Щодо ПДВ наголосимо таке. Згідно з п. 187.1 ПКУ, датою виникнення ПЗ з ПДВ із постачання послуг вважається дата, котра припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

— або дата отримання коштів від замовника (пп. «а»);

— або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку (пп. «б»).

Звичайно ж, постає запитання: що вважати датою оформлення документа — дату його складання чи дату підписання отримувачем? Як відомо, до обов'язкових реквізитів первинного документа належать, зокрема, особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції (ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік). Це правило збереглося і після 03.01.2017 р. Тож прийняття наданих послуг (постачання), а отже, визнання зобов'язань, буде засвідчено лише тоді, коли замовник послуг підпише акт наданих послуг.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Закон №1724 — Закон України від 03.11.2016 р. №1724-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг».

Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру