• Посилання скопійовано

Декларація про прибуток: чого чекати

Добіг кінця перший квартал 2017 року, і перед квартальними платниками податку на прибуток постало запитання: за якою формою декларації звітувати, аби врахувати всі актуальні різниці, запроваджені законотворцями з 2017 року? Нарешті маємо бодай проект декларації з податку на прибуток1, тож берімося до ознайомлення з ним.

Основна частина декларації

З основної частини декларації та дод. ВП зникнуть усі згадки про авансові внески, крім тих, що стосуються дивідендів.

1 http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2017-rik/71677.html.

Під табличною частиною в таблиці «Наявність додатків» додано ще одну комірку — її назва «ФЗ». Позначка у цій комірці свідчить, що до декларації додано фінзвітність, яка є невід'ємною її частиною. Розділи «Виправлення помилок» та «Виправлення помилок з податку на прибуток, який утримується при виплаті доходів (прибутків) нерезидентів» також зазнають редакційних змін через деякі зміни самого додатка ВП (будуть змінені посилання на конкретні рядки цього додатка).

Передбачається поява нового ряд. 07.2 в сумі страхових платежів, страхових внесків та премій за договорами перестрахування. А рядок 09 тепер міститиме два підрядки: 09.1 (із двома підрядками другого порядку 09.1.1 та 09.1.2) та 09.2, де буде відображатися більш розгорнута інформація щодо лотерейної діяльності.

Додатки до декларації

Наймасштабніші зміни очікують додаток РI. Колишній рядок 1.1.2 тепер матиме номер 1.1.1.1, що є досить дивним, бо чотиризначний номер, по суті, дає підстави стверджувати, що цей рядок мав би бути складовою показника 1.1.1, тимчасом як насправді вони між собою незалежні. Сподіваємося, в остаточній версії декларації це виправлять.

Рядок 1.2.2 у теперішній формі декларації відповідає за суму проведеної дооцінки та вигоди від відновлення корисності (у певних межах). В оновленій формі сума дооцінки (у певних межах) відображатиметься в ряд. 1.2.1.1, а сума вигід від відновлення корисності ОЗ та НА у межах попередньо віднесених до витрат втрат від зменшення корисності у межах бухобліку тепер знайде своє місце в ряд. 1.2.1.2. Ця новація є логічною, адже в оновленій редакції п. 138.2 ПКУ ці два показники розглядаються окремо.

Залишкова вартість у межах бухобліку та податкового обліку у разі ліквідації або продажу ОЗ тепер буде фіксуватися в рядках 1.1.2 та 1.2.2, а не в рядках 1.1.3 та 1.2.3, як досі.

Розділ 1 дод. РI поповниться трьома новими рядками, що стосуються невиробничих ОЗ:

ряд. 1.1.3 — сума залишкової вартості окремого об'єкта невиробничих ОЗ чи НА у бухобліку в разі ліквідації чи продажу такого об'єкта;

ряд.1.1.4 — сума витрат на ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих ОЗ чи НА;

ряд.1.2.3 — сума первісної вартості придбання чи виготовлення окремого об'єкта невиробничих ОЗ чи НА та витрат на їх ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення, в т. ч. віднесених до витрат у межах бухобліку, у разі продажу такого об'єкта, але не більше суми доходу від такого продажу.

Як ми знаємо, залежно від того, як саме вибуває об'єкт ОЗ, який у податковому обліку є невиробничим, податкові різниці будуть різними. При ліквідації об'єкта ОЗ виникне тільки різниця на збільшення: на суму залишкової вартості окремого об'єкта невиробничих ОЗ, яка буде визначена у межах бухобліку. Увага: зменшити фінрезультат на первісну вартість таких об'єктів, що ліквідуються (в т. ч. на суму їх ремонтів, поліпшень), не можна! А витрати, пов'язані з його ліквідацією, знайдуть своє відображення у витратах на загальних підставах і таким чином зменшать фінрезультат (п. 34 П(С)БО 7). За такими витратами податкові різниці не формуються.

А от у разі продажу невиробничого активу ситуація дещо інша. Тут виникають дві різниці:

— на збільшення (рядок 1.1.3 додатка РI) — на суму залишкової вартості окремого об'єкта основних засобів, обчисленої у межах бухобліку (п. 138.1 ПКУ);

— на зменшення (рядок 1.2.3 додатка РI) — на суму первісної вартості придбання або виготовлення окремого об'єкта невиробничих основних засобів та витрат на їх ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення, у тому числі віднесених до витрат у межах бухобліку, але, увага, не більше суми доходу (виручки), отриманої від такого продажу.

Назва розділу 2 дод. РI зазнає лише редакційних змін. Але тут є і важливі новації. У правій графі дод. РI з'явилася нова різниця — ряд. 2.2.3. Тут відображається сума списаної у межах податкового обліку дебіторської заборгованості (зокрема, і за рахунок створеного резерву сумнівних боргів) — ця різниця зменшуватиме фінрезультат до оподаткування, а сума витрат від списання дебіторської заборгованості як різниця, що збільшує фінрезультат, знайде відображення в ряд. 2.1.3.

Розділ 3 доповниться трьома новими рядками. Зокрема, зверніть увагу на ряд. 3.1.11. Відповідно до пп. 140.5.11 ПКУ, фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів, але, увага, тільки в разі коли контрагентами є особи, що не є платниками податку на прибуток (крім фізосіб), та платники податку, діяльність яких оподатковується за ставкою 0% (п. 44 підр. 4 розд. ХХ ПКУ). Розуміємо, що штрафи на користь платників ЄП — юросіб також створюють різницю.

З дод. ЗП буде вилучено ряд. 16.5, де відображалася сума податку на нерухомість, та ряд. 16.6, де знаходив відображення авансовий внесок з податку на прибуток.

Додаток ТЦ тепер називатиметься «Самостійне коригування ціни контрольованої і сум податкових зобов'язань платника податку». У верхньому правому куті тепер значиться тільки один звітний (податковий) період — рік. Як відомо, якщо платник податків, здійснюючи контрольовану операцію, не дотримується умов «витягнутої руки», він має право самостійно відкоригувати ціну такої контрольованої операції і суми ПЗ через розрахунок своїх ПЗ у межах максимального значення діапазону цін (рентабельності) та/або мінімального діапазону цін. Графи 15 та 16 чинної форми декларації дещо рекласифікуються, і в майбутньому мінімальне значення рентабельності (гр. 14), її максимальне значення (ряд. 16) та суми коригування (гр. 15 та гр. 17) відображатимуться в розрізі операцій продажу та придбання товарів, робіт, послуг. По суті, в ряд. 14 та 16 будуть зафіксовані показники, до яких проведено коригування ПЗ. Суми коригування (ряд. 15 та 17) будуть перенесені до додатків РI та ЦП. Крім того, вилучено інформацію щодо коду за Державним класифікатором продукції та послуг (раніше показувалася в гр. 8) — це логічно, адже для ЗЕД-операцій така інформація не є актуальною.

Таблиця 1 дод. ПН доповниться трьома новими рядками: 24, 25 та 26, а колишній рядок 24 стане рядком 27.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру