• Посилання скопійовано

Суть справи

Представницькі витрати: тонкощі обліку
Представницькі витрати завжди були яблуком розбрату між бізнесом та податківцями. Здавалося б, усі розуміють цінність напрацювання партнерських стосунків із контрагентами та безглуздість оплати таких витрат із кишені працівника чи безпосередньо директора. Та, на жаль, податківцям простежити прямий зв'язок між представницькими витратами та госпдіяльністю вдається далеко не завжди.

Банерна реклама у соцмережі
Підприємство має намір розмістити банер з рекламою у соціальній мережі. Які підтвердні документи мають бути за такою операцією? Чи може працівник розрахуватися коштами з корпоративної картки за послугу з розміщення реклами? Які особливості, якщо рекламодавцем буде нерезидент?

Подання звітності не до тієї ДПI
Бухгалтер помилково подав звіт з податку на землю не до тієї податкової (земля на філії, подано до податкової за місцем реєстрації головного офісу). Надіслали листа про подання помилкової звітності, але податкова нічого за ним не відкоригувала. Зняли помилкове нарахування коригуванням лише у травні 2016 р., коли було подано уточнюючий розрахунок. Нині нараховано штрафи за несплату земельного податку. Що робити підприємству в цій ситуації?

Алкогольний мінімум зріс
Постановою КМУ від 09.11.2016 р. №828 (далі — Постанова №828, див. «ДК» №49/2016) було збільшено мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв. Спробуймо з'ясувати, що змінилося для продавців алкоголю і які нюанси слід тримати в полі зору бухгалтерам.

Перехід на сумісництво: ключі ЕЦП
Якщо протягом десяти днів головний бухгалтер звільняється з основного місця роботи, а потім знову приймається на те саме підприємство і на ту саму посаду, але вже як зовнішній сумісник, чи треба повідомляти податкову інспекцію за формою №1-ОПП, змінювати ключі ЕЦП бухгалтера (дійсні) та переукладати договір щодо подання звітності?

Ведемо облік призупинення виробництва
Які види загальновиробничих витрат будуть залишатися при призупиненні виробництва? Як їх визнавати та відображати в обліку під час зупинення виробництва?

Резерв на оплату відпусток
Особливості створення резерву на оплату відпусток — це одне з найпоширеніших питань, які виникали в бухгалтерів у 2016 році. В цій статті поговоримо про те, чому створення резерву є важливим, про засади створення резерву, порядок його інвентаризації і коригування, кроки, які рекомендується здійснити підприємству, яке раніше не створювало і не коригувало резерву, а також про відображення операцій з резервом у бухгалтерському обліку та при оподаткуванні податком на прибуток.

Напрям сплати ПДФО
Напрям сплати ПДФО нерідко викликає запитання. Особливо коли юрособа має структурні та відокремлені підрозділи в різних районах міста, різних містах або регіонах України. Також виникає запитання, куди сплачувати ПДФО підприємцям, наймані працівники яких працюють у магазинах, що розташовані в різних районах міста. Пропонуємо розглянути різні ситуації на прикладах.

До змісту номеру