• Посилання скопійовано

Нова форма акцизної декларації

Одинадцять місяців 2016 року бухгалтери просто пристосовувалися до чинної весь цей час форми звітності1. Додаток 9 мав би спростити цей процес. I ось нарешті маємо нову форму декларації з акцизного податку2. Проаналізуймо основні нововведення.

Технічні зміни

У шапці декларації тепер не буде поля щодо вказівки на те, є платник юридичною чи фізичною особою (поля 041, 042), — в оновленій формі звітності передбачено єдине поле 041, де треба зазначити податковий номер платника податку (код ЄДРПОУ для юридичних осіб або реєстраційний код облікової картки для фізосіб) або серію та номер паспорта.

1 Стара форма декларації з акцизного податку затверджена наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №14.

2 Форма декларації затверджена наказом Мінфіну від 26.09.2016 р. №841 (зареєстрований у Мін'юсті 18.10.2016 р.).

Поле 05 «Вид платника акцизного податку» доповнено можливістю вибору варіанта «пп. 212.1.15». Нагадаємо, згідно з пп. 212.1.15 ПКУ особи, що реалізують пальне, є платниками акцизного податку.

Досі форма декларації передбачала підпис керівника (фізособи — платника податку чи уповноваженої особи) та особи, що відповідає за ведення бухобліку, під декларацією, кожним її розділом та додатком, що підлягав заповненню. Нова форма декларації передбачає, що підписи ставитимуться в самому кінці звітності (після переліку всіх розділів) та окремо буде підписуватися заповнений додаток (тільки той додаток, що фактично заповнено).

Зміни в декларації, розділах та додатках

Завдяки змінам рядок А10 тепер стане більш деталізованим: обсяги алкогольних напоїв, для маркування яких було втрачено акцизні марки, тепер розподілятимуться окремо для тих, що передбачалися для імпортних товарів (продукції), і окремо для вироблених на території України. Те саме є актуальним і щодо тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну (рядок Б8 тепер матиме окремі рядки Б8.1 та Б8.2 для імпортованої та для виробленої тютюнової продукції на території України).

У розділі В рядок В2 набув нового значення. Тепер тут має бути сума податкового зобов'язання з операцій реалізації понад обсяги:

отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН;

ввезені (імпортовані) на митну територію України, що засвідчені належно оформленою митною декларацією;

вироблені в Україні, реалізація яких є об'єктом оподаткування відповідно до пп. 213.1.1 ПКУ, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН.

Дані для заповнення рядка В2 беруться з колонки 20 нового додатка 1-1.

Крім цього, оновився зміст рядка В11.1. Раніше коригування податкового зобов'язання (рядок В10) включало в себе дві категорії виправлень: В10.1 — на суму акцизного податку з повернених підакцизних товарів відповідно до п. 217.5 ПКУ та В10.2 — інші випадки. Завдяки змінам коригування податкового зобов'язання тепер відображатиметься в рядку В11 і міститиме додаткову підставу й окремий рядок В11.2 — коригування податкового зобов'язання на суму акцизного податку, сплаченого з підакцизної сировини, використаної при виробництві пального відповідно до п. 217.6 ПКУ.

Результуючий показник «Усього податкових зобов'язань» тепер не містить деталізації в розрізі різного роду нафтопродуктів (рядки В16.1 — В16.6) і буде представлений у єдиному рядку В17.

Розділ Д (колишній Ґ) повністю змінився. Якщо раніше в ньому деталізовано розкривалося податкове зобов'язання з реалізації СГ роздрібної торгівлі підакцизними товарами, то після змін його заповнення стало напрочуд простим. Тепер він містить лише два рядки: підсумований показник податкових зобов'язань (рядок Д1) і деталізацію результуючого показника податкового зобов'язання у розрізі окремих КОАТТУ (Д1.1). Якщо є 5 додатків 6, то останній рядок буде Д1.5.

Форма додатка 6 також зазнала змін. Якщо раніше розрахунок суми роздрібного акцизу відображався суцільно щодо всіх складових (пиво, алкоголь, тютюнові вироби, скраплений газ, паливо моторне альтернативне тощо), то завдяки змінам усі ці складові виокремлені в два розділи: окремо виноробна, лікеро-горілчана продукція, пиво та тютюнові вироби й окремо бензин, нафтопродукти, газ та біодизель. Рядка «Iнші підакцизні товари» тепер у додатку 6 немає, натомість є «інше пальне». Крім того, зникли дві непотрібні графи: 4 «в тому числі від реалізації товарів для комерційного використання» та 5 «вартість підакцизних товарів до оподаткування».

Колишній розділ Д перетворився на розділ Е. Дані для його заповнення, як і раніше, беруться з додатка 7. Але зміна форми додатка 7 змусила внести технічні зміни до розділу Е. Так, додаток 7 тепер містить деталізацію вартості відпущеної електроенергії для оптового постачальника та поза оптовим ринком (раніше форма передбачала виокремлення поставок на митній території України та на експорт). Тепер подаватиметься інформація в межах пп. 213.2.1 (експорт з оформленням митної декларації) та пп. 213.2.8 ПКУ (реалізація електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії) окремо одна від одної. Але такі зміни можна назвати технічними. За рахунок деталізації в додатку 7 змінилася нумерація колонок, отже, дані для заповнення рядка Е1 тепер беруться не з колонки 10, а з колонки 12 додатка 7. А показник рядка Е2 формуватиметься не даними з колонки 9, а з колонки 11.

Додаток 1 також змінився. Якщо раніше всі показники, відображені в цьому додатку, були подані з округленням до трьох знаків після коми, то тепер пропонується подавати дані з округленням до чотирьох знаків після коми (конкретніше див. окремі додатки). Крім того, в оновленій формі додано графу 17 «Сума акцизного податку, сплаченого із підакцизної сировини, яка використана при виробництві пального згідно з пунктом 217.6 статті 217 ПКУ, грн». Нагадаємо, що відповідно до п. 217.6 ПКУ для пального, при виробництві якого як сировина використані інші оподатковувані підакцизні товари, сума податку до сплати зменшується на суму податку, розрахованого для такої сировини. Сума, що підлягає відніманню, має бути обчислена із застосуванням ставок податку на таку сировину, чинних на дату реалізації пального. Якщо за результатом обрахунку така сума перевищує суму податку з пального, виробленого з такої сировини, різниця платнику не відшкодовується. Ця норма застосовується в межах функціонування СЕАРП, тому логічно, що нині вона знайшла відображення в додатку 1 і ця інформація може бути відображена у звітності.

Додаток 1-1 — цілком новий. Він деталізує інформацію, наведену в розділі В, і є фактично розрахунком суми акцизного податку з реалізації пального понад обсяги:

— отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН;

— ввезені (імпортовані) на митну територію України, що засвідчені належно оформленою митною декларацією;

— вироблені в Україні, реалізація яких є об'єктом оподаткування, і підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН.

Iнформація подана в розрізі окремих кодів товарів, продукції згідно з УКТЗЕД, обсягів залишків на початок звітного періоду (за даними акта інвентаризації, які зазначалися одноразово при поданні декларації за березень 2016 року). Наводиться інформація про обсяги отриманого та реалізованого пального, окремо зазначаються обороти реалізації оподатковувані, поповнення залишків згідно із заявками на поповнення, коригування за даними обсягу, який не реалізовано на початок звітного періоду, обсяг поповнення, реалізації та обсяг залишку пального. Усі показники відображають у тисячах літрів, приведених до температури 15 °С, з округленням до чотирьох знаків після коми. Окремо обраховують обсяг залишку пального та зазначають ставку акцизного податку з одиниці виміру в євро (0,042 євро). Результуючий показник обсягу відповідно до пп. 213.1.12 ПКУ в гривнях знайде своє відображення в графі 20 додатка 1-1. Залишок пального на початок звітного періоду (по суті, вихідний залишок попереднього звітного періоду) міститься в графі 3, а ту суму, яка була сплачена протягом звітного періоду на електронний рахунок (графа 14), визначену за курсом євро на перший день кварталу, слід навести в графі 22. Показник графи 23 є результуючим показником, суть якого зводиться до суми, яку за підсумками звітного періоду треба доплатити з поточного рахунку (у разі якщо за наслідками зменшення графи 20 на показники граф 21 та 22 матиме місце додатне значення).

Додатки 2, 5 та 7 раніше містили показники з округленням до трьох знаків після коми, тепер слід обмежитися двома знаками. Додатки 3 та 4 в цьому плані залишилися незмінними — три знаки після коми. Додаток 8 зазнав суто технічних змін щодо зміни назв та форм інших додатків. Колишній додаток 9 став тепер додатком 10, а новий додаток 9 є новим надбанням, продиктованим роботою СЕАРП.

По суті, така заява є скаргою на порушення порядку реалізації пального без належним чином оформленої акцизної накладної, розрахунку коригування чи порядку їх реєстрації в ЄРАН. Такою заявою уточнюється конкретний минулий період, у графах 3 та 4 зазначаються дані конкретного контрагента, на якого формують заяву-скаргу, графи 5 — 9 мають давати повну інформацію щодо ідентифікації конкретного документа, що став предметом такої заяви (АН чи РК до неї), у графі 10 подається опис правопорушень чи помилок. До заяви мають бути додані копії первинних документів, що мали би підтвердити факт отримання товарів.

Зверніть увагу!

Заява може бути подана на кількох контрагентів одночасно. У разі коли має місце порушення у відносинах із кількома контрагентами, окремі заяви формувати не слід, їх можна всі об'єднати в одну. Ключовим моментом тут є звітний період, що уточнюється. У разі коли такі помилки чи правопорушення припадають на різні звітні періоди, їх слід відображати в окремих заявах.

Як ми пам'ятаємо, після розділів декларації міститься таблиця з переліком додатків, які додаються до конкретної декларації. Оскільки з'явилися нові додатки (додаток 1-1 та додаток 9), це знайшло своє відображення в цій таблиці. У разі подання окремих додатків про це треба зробити позначку (галочку, хрестик) у зазначеному рядку з конкретним додатком. Кількість сторінок додатка та кількість примірників також тепер показують у цій таблиці. А от інформація про заповнений той чи інший розділ декларації тепер уже тут не відображається.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру