• Посилання скопійовано

Суть справи

Підприємець загубив книгу доходів
Від цього не застрахований ніхто. Але залежно від системи оподаткування алгоритм дій та наслідки будуть різними. Поговоримо про всі ключові аспекти такої неприємності, як втрата підприємцем книги доходів.

Шукаємо ринок збуту за кордоном
Українським підприємствам у пошуках нових покупців часто доводиться виходити на закордонні ринки. Для встановлення тісних бізнес-відносин продавець, як правило, повинен експортувати майбутньому іноземному партнеру демонстраційні зразки. Поговоримо про ключові моменти обліку та валютного контролю таких операцій.

Розгляд скарг ДФС — більше відкритості
Наказом Мінфіну від 28.09.2016 р. №849 вносяться зміни до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 21.10.2015 р. №916 (див. «ДК» №48/2016). Оскільки зміни більш ніж революційні, вони заслуговують на окрему увагу (хоча документ на момент підписання номера до друку ще не оприлюднений і, відповідно, не набрав чинності).

Ліквідаційна вартість: кейси для бухгалтера
Що таке ліквідаційна вартість? Яка процедура визначення та встановлення ліквідаційної вартості? Яким чином ліквідаційна вартість впливає на податковий облік?

Річний перерахунок ПДФО
На порозі 2017 рік. Але для бухгалтера Новий рік асоціюється не лише зі снігом, ялинкою і подарунками, а й з річними звітами, закриттям періоду. Саме перерахунок ПДФО для бухгалтера-зарплатника є однією з найважливіших справ, до якої слід бути готовим і з якою треба якісно та вчасно впоратися. Тож сподіваємося, ця стаття дасть можливість з меншими хвилюваннями увійти в новий звітний період та закрити старий.

Зменшення резерву сумнівних боргів
Підприємство в IV кварталі 2015 р. і в I кварталі 2016 р. створювало резерв сумнівних боргів на суму дебіторської заборгованості деяких покупців, яку вони не погашали понад рік. Проте пізніше, в IV кварталі 2016 р., один із таких покупців несподівано погасив заборгованість. Що надалі робити в обліку зі сумою резерву щодо такого покупця?

Нова форма акцизної декларації
Одинадцять місяців 2016 року бухгалтери просто пристосовувалися до чинної весь цей час форми звітності. Додаток 9 мав би спростити цей процес. I ось нарешті маємо нову форму декларації з акцизного податку. Проаналізуймо основні нововведення.

ТОВ у зоні АТО — нерезидент в обліку ДФС?
ТОВ 1 планує укласти договір із ТОВ 2, яке фактично розміщене у м. Києві, проте місце реєстрації за ЄДР — м. Луганськ. ДФС каже, що платники податків, місцезнаходженням яких є тимчасово окупована територія України, обліковуються в Єдиному банку даних юросіб з ознакою «суб'єкт ВЕЗ «Крим». Чи означає це, що ТОВ, зареєстроване у м. Луганську, обліковується як нерезидент (до моменту перереєстрації юрадреси)?

Міліція (поліція) — без повноважень
Нагадаємо, що Закон про міліцію втратив чинність 07.11.2015 р. згідно із Законом про поліцію. Водночас СГД і далі отримують запити від правоохоронних органів на надання документів та проведення перевірок фінансово-господарської діяльності СГ. Утім, Мін'юст та Нацполіція все-таки обмежують права оперативних підрозділів нормами КПКУ.

До змісту номеру