• Посилання скопійовано

Міняємо сумісництво і основне місце праці

Працівник підприємства обіймає одну посаду за основним місцем роботи, іншу — за сумісництвом на 0,5 ставки. Як правильно скласти наказ для того, щоб перевести його для роботи навпаки (щоб основне місце роботи стало суміщуваним)?

Варіантів такого переведення є декілька. Обрати їх повинні роботодавець і працівник разом, адже така зміна режиму роботи працівника може здійснюватися тільки за його згодою. А якщо оформлення зміни потребуватиме звільнення працівника та прийняття його на роботу заново, радимо оформити заяви від працівника про зазначені дії.

Варіант перший. Можна звільнити працівника з обох місць роботи, а відтак призначити на посади згідно з необхідним розподілом.

Проте для деяких роботодавців та працівників це є незручним, бо для цього доведеться провести з працівником розрахунок та виплатити компенсацію за невикористані дні відпустки, а отже, сам працівник втратить зароблений стаж, який надає право на наступну щорічну відпустку.

Крім цього, про нові прийняття працівника на роботу треба буде подати два повідомлення до ДПI: про прийняття працівника за основним місцем роботи і про прийняття його за сумісництвом.

Варіант другий. Другим варіантом є звільнення зі суміщуваного місця роботи, відтак переведення на нього як за основним місцем роботи і наступне прийняття на суміщуване місце роботи. Алгоритм виконання цієї процедури такий:

1) видається перший наказ про звільнення з посади за сумісництвом;

2) видається другий наказ про переведення з посади на іншу посаду (за якою раніше працівник працював за сумісництвом) за основним місцем роботи;

3) видається третій наказ про прийняття на роботу за сумісництвом за тією посадою, за якою працівник раніше працював за основним місцем роботи.

Приклад Працівник працює інженером за основним місцем роботи і електромонтером за сумісництвом на 0,5 ставки. Ми видаємо три накази: наказ про звільнення його з посади електромонтера за сумісництвом, приміром, з 1 грудня, відтак про переведення його з посади інженера на посаду електромонтера з 2 грудня, а потім приймаємо на посаду інженера за сумісництвом на 0,5 ставки (це можна зробити також з 2 грудня або з будь-якого наступного дня).

Зверніть увагу: за цим варіантом також доведеться виплатити компенсацію при звільненні з посади електромонтера за сумісництвом і подати повідомлення про прийняття на роботу за сумісництвом (третій наказ). Про звільнення з посади (перший наказ) і про переведення на іншу посаду (другий наказ) повідомлення не подається.

Варіант третій. На думку автора, відповідні переведення цілком можливо оформити одним наказом. Працівник пише заяву про згоду на переведення з певної дати на роботу на відповідних умовах. Зразок наказу (за вищенаведеними умовами) може мати такий вигляд:

Iваненка Iвана Iвановича, інженера, з 2 грудня 2016 р. перевести:

за основним місцем роботи: з посади інженера на посаду електромонтера з посадовим окладом 3500 грн на місяць;

за сумісництвом з посади електромонтера на посаду інженера на 0,5 ставки з посадовим окладом 5000 грн на місяць.

Підстава: заява працівника.

За такого варіанта працівник не втрачає право на відпустку, компенсація за невикористану відпустку не виплачується. Оскільки робота за обома трудовими договорами (за сумісництвом і за основним місцем роботи) триває, подавати повідомлення про прийняття на роботу працівника не треба.

Олексій КРАВЧУК, д. ю. н., аудитор

До змісту номеру