• Посилання скопійовано

Суть справи

Декларація за 9 місяців: роз'яснення податківців
Своїм наказом від 08.07.2016 р. №585 Мінфін вніс зміни до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств. Ця форма має почати застосовуватися зі звітності за 2016 рік або навіть за 2017 рік (для тих, хто звітує раз на рік). Проте податківці, як завжди, приписів п. 46.6 ПКУ не дотримуються.

Аграрні розписки: облік ПДВ
Аграрні розписки призначені забезпечувати зобов'язання поставки сільськогосподарської продукції або сплати коштів на визначених в аграрній розписці умовах. Поговоримо про нюанси оподаткування ПДВ операцій за участю аграрних розписок.

Екоподаток. Нагальні питання
На сьогодні платником екологічного податку може бути будь-який суб'єкт господарювання, тому й виникають запитання, пов'язані з його справлянням.

Наслідки переїзду на інший поверх
Наше підприємство здійснювало торгівлю на другому поверсі торгового центру із застосуванням двох РРО. Згодом ми вже потребувати більшої площі та внесли зміни до договору оренди, де зазначили тільки додаткову частину площі — приміщення на поверх вище, але у договорі це не уточнюється. Насправді магазин перенесено на третій поверх із виходом на відкритий балкон. Чи маємо ми право здійснювати і надалі торгівлю на третьому поверсі через той самий зазначений у ліцензії на торгівлю алкоголем РРО? Якщо маємо можливість виходу на відкритий майданчик, чи маємо право перенести на нього другий РРО (літній майданчик — на відкритому балконі)?

Смерть підприємця: наслідки для контрагента
Після подання форми №1ДФ, в якій підприємство — платник податку на прибуток (неплатник ПДВ) відобразило дохід підприємця у вигляді орендної плати, надходить повідомлення, що такої людини вже немає, IПН анульовано. Проте держреєстрація такого ФОПа дійсна, і в реєстрі платників єдиного податку його реєстрація теж дійсна до цього дня. Як це можливо?
Зв'язалися із сином померлого підприємця та дізналися, що, справді, його батько помер, але син і надалі користується ФОПом батька, бо має довіреність. Чи справді так можна? Чи й далі нараховувати орендну плату? Які особливості відображення її в обліку? Кого відображати у формі №1ДФ? Чи очікувати на якісь штрафи?

Переведення працівників та відпустки
Працівників звільняють шляхом переведення на інше підприємство. Як це правильно зробити? Які документи слід оформляти? Які виплати провести і як? Коли і хто нараховує та сплачує ПДФО та ЄСВ з компенсації за невикористані дні щорічної відпустки при переведенні на нове підприємство? На ці та інші запитання відповідаємо далі.

Резерв відпусток: інвентаризація в таблиці
Одним з найчастіше обговорюваних на інтернет-форумі «Дебету-Кредиту» є питання використання резерву на оплату відпусток у практичній діяльності. У цій статті спробуємо показати, як невеликому підприємству порахувати залишок невикористаних днів відпустки для використання при обчисленні відповідного резерву за допомогою поширеної програми MS Excel.

Дохід дитини: чий IПН зазначати в №1ДФ
Договори оренди земельних ділянок зареєстровані на дітей, одній з яких уже виповнилось 16 років, іншій — ні. Тобто, по суті, орендодавцями є діти. Утім, орендну плату фактично отримує опікун до повноліття згідно з рішенням опікунської ради.
За ким (опікуном чи дітьми) відображати отриманий дохід у вигляді орендної плати за земельні ділянки у формі №1ДФ?

Орендар зник: як бути з приміщенням?
Орендар уже третій місяць не сплачує орендну плату і при цьому не виходить на зв'язок (пропав). Ми маємо ключ до приміщення, але скористатися не можемо, бо там є меблі й інші речі орендаря. Як вчинити, якщо орендар зареєстрований за цією адресою в ЄДР? Чи можна розірвати договір оренди в односторонньому порядку (у договорі передбачено таку можливість)? Як повідомити орендаря про це? Як нараховувати орендну плату за цей період, якщо в договорі передбачено, що останній місяць оренди оплачується як гарантійне зобов'язання при передачі приміщення в оренду?

До змісту номеру