• Посилання скопійовано

Суть справи

Декомунізація в дії
Зміна назв міст, вулиць, площ і проспектів призводить до необхідності вносити зміни і до даних підприємства. Чи треба вносити ці зміни, як швидко та якими будуть наслідки ігнорування таких дій?

«Зайва» зарплата
Поговоримо про те, як виправити помилку в обліку та звітності, якщо працівникові нараховано доходу більше, ніж належиться, і, відповідно, завищено суми ПДФО, військового збору та ЄСВ.

Неприбуткові організації: актуальні питання
У листі від 25.08.2016 р. №28602/7/99-99-15-02-01-17 податковий держрегулятор надав досить змістовні роз'яснення щодо практичних аспектів актуалізації Реєстру неприбуткових організацій та дій, які вимагаються від них.

Земля під будівлею, придбаною у фізособи
ТОВ придбало нерухомість, яка належала фізособі. Після приватизації заводу власниками кількох приміщень зі складу ЦМК стали фізичні особи. Але за даними земельного кадастру земельна ділянка під нерухомістю не виокремлена — вона у складі земель, які перебувають у користуванні колишнього заводу. Як платити земельний податок та в якому розмірі до укладення договору оренди землі ТОВ (підприємство вже сплачує його за інші земельні ділянки)? Чи варто прописати в договорі, що земля перебуває в користуванні заводу?

Iмпорт послуг із просування
Деякі підприємства на регулярній основі отримують від нерезидентів рекламні та маркетингові послуги. Як правило, такі послуги пов'язані з просуванням вітчизняних товарів або послуг на зарубіжному ринку, на території нерезидента. Крім того, такі послуги можуть поставлятися у межах одного договору. Чи є відмінність в оподаткуванні ПДВ і податком на прибуток придбання таких послуг з маркетингу та реклами? Як правильно ідентифікувати такі витрати?

Консультації та перевезення від нерезидента
В українського покупця, який отримує послуги від нерезидентів, виникають запитання, пов'язані із зовнішньоекономічною діяльністю. Зокрема, які особливості укладення договору, чи є обмеження у сумі контракту, а також де вигідніше отримувати послуги: на території України чи на території постачальника-нерезидента? Який термін розрахунків?

Зустріч з іноземним представником: наслідки
Для проведення переговорів в Україну прибув представник іноземного постачальника. Згідно з домовленістю з таким постачальником підприємство-резидент оплачує перебування представника в Києві. Для зустрічі з представником директор підприємства-резидента їде до Києва із Харкова. Чи можна витрати на перебування іноземного представника оформити як представницькі, а поїздку директора — як відрядження? Які особливості податкового обліку представницьких витрат?

Строкова служба працівника за контрактом
Одним із наслідків кількох хвиль мобілізації стало те, що чимало людей, порівнявши умови у Збройних силах та на своєму місці роботи, прийняли рішення продовжити військову службу за контрактом. З'ясуймо, які це має наслідки для їхніх роботодавців.

До змісту номеру