• Посилання скопійовано

Працевлаштування пільгових категорій громадян — відповідальність за неповідомлення

Чи існує відповідальність роботодавця за неподання органу державної служби зайнятості інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню?

Згідно з п. 2.5 Порядку надання роботодавцями територіальним органам Державної служби зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 16.05.2013 р. №271, роботодавці щороку, не пізніше 1 лютого після звітного року, подають територіальному органу інформацію про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню за формою, наведеною у додатку до згаданого Порядку.

Подання такої інформації передбачено в абз. 2 ч. 3 ст. 14 Закону України від 05.07.2012 р. №5067-VI «Про зайнятість населення». Стосується воно роботодавців, для яких установлюється квота, — тобто тих, у яких кількість штатних працівників перевищує 20 осіб.

Спеціальної відповідальності роботодавця за неподання органу державної служби зайнятості інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, законодавством не передбачено.

Є відповідальність за неподання інформації про працевлаштування інвалідів, але така інформація подається не до Державної служби зайнятості, а до Фонду соціального захисту інвалідів згідно з Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Водночас є певна імовірність застосування штрафів за «порушення інших вимог трудового законодавства» (ст. 265 КЗпП), «інші порушення вимог законодавства про працю» (ст. 41 КпАП), оскільки контроль за додержанням законодавства про працю та про зайнятість населення, згідно з Положенням про Державну інспекцію України з питань праці, затвердженим Указом Президента України від 06.04.2011 р. №386/2011, здійснює один і той самий орган — Держпраці.

Постановою Кабміну від 3 лютого 2016 р. №55, що набрала чинності з 10.02.2016 р., внесено зміни до нормативного акта, який регулює порядок застосування органами Держпраці штрафів, — Порядок, затверджений постановою Кабміну від 17 липня 2013 р. №509. Тепер цей документ стосується процедур застосування санкцій в обох сферах і має назву (з урахуванням змін): Порядок накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення. Внесені названою постановою від 3 лютого 2016 р. зміни й особливості накладення штрафів за ст. 265 КЗпП розглянуті в нашій статті «Порядок накладення штрафів у сфері праці» див. «ДК» №12/2016.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру