• Посилання скопійовано

Батько-пільговик: як підтвердити утримання дитини до 6 років

Як підтвердити квоту для працевлаштування одного з батьків, що має на утриманні дитину віком до 6 років?

Відповідно до частин 2, 3 ст. 14 Закону України від 05.07.2012 р. №5067-VI «Про зайнятість населення» (далі — Закон про зайнятість), для працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (крім інвалідів), підприємствам, установам та організаціям із кількістю штатних працівників понад 20 осіб встановлюється квота у розмірі 5% середньооблікової кількості штатних працівників за попередній календарний рік. Роботодавці самостійно розраховують таку квоту з урахуванням кількості громадян, які на умовах повної зайнятості вже працюють на підприємствах, в установах та організаціях і належать до таких, що є неконкурентоспроможними на ринку праці (крім інвалідів), та забезпечують їх працевлаштування самостійно.

Обов'язковою умовою дотримання роботодавцями квоти вважається працевлаштування таких громадян, про що роботодавці щороку інформують центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, у встановленому ним порядку.

Порядок надання роботодавцями територіальним органам Державної служби зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, затверджено наказом Мінсоцполітики від 16.05.2013 р. №271.

Згідно з пп. 1 п. 3.2 згаданого Порядку, для пільгової категорії одного з батьків, що має на утриманні дітей віком до 6 років, належність до відповідної категорії підтверджується копією свідоцтва про народження дитини. Згаданим пунктом визначено, що таке право може використати один із батьків дітей (дитини) віком до 6 років, однак надання будь-яких додаткових документів Порядком не передбачено.

Таким чином, для віднесення особи до категорії одного з батьків, що має на утриманні дитину віком до 6 років, з метою визначення виконання квоти працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, вона повинна надати копії свідоцтва про народження такої дитини, де зазначено дату народження дитини, якій не виповнилося 6 років, і цю особу визначено як батька або матір такої дитини.

За приписами ч. 2 ст. 53 Закону про зайнятість за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні особи в межах виконання 5-відсоткової квоти передбачено штраф у розмірі двох мінімальних зарплат на момент виявлення порушення.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру