• Посилання скопійовано

Про зміну прописки фізособи-засновника слід повідомляти держреєстратора

Засновник ТОВ змінив прописку — зареєструвався за місцем проживання дружини. Чи потрібно вносити зміни до статуту та до ЄДР? Які можуть бути наслідки, якщо цього не зробити? Чи є терміни для цього? Які документи слід подати державному реєстратору?

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦКУ, у статуті товариства зазначаються найменування юридичної особи, органи управління товариством, їхня компетенція, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до товариства та виходу з нього, якщо додаткові вимоги щодо змісту статуту не встановлені цим Кодексом або іншим законом.

Таким іншим законом, зокрема, є:

Закон №15761, який у ст. 4 містить перелік засновників та учасників, а у ст. 51 — вимогу про внесення до статуту також відомостей про розмір частки кожного з учасників;

Закон №7552, який у п. 8 ч. 2 ст. 9 зазначає, що в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юрособу, як перелік засновників (учасників), а саме прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), дата народження, країна громадянства, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), серія та номер паспорта, якщо засновник є фізособою.

Тому при створенні юрособи та згодом — під час внесення змін до статутних документів щодо зміни складу засновників (учасників) ТОВ на практиці до статуту товариства вносяться відомості про засновників-фізосіб стосовно їхніх П. І. Б., адреси (прописки або реєстрації місця проживання), даних його реєстраційного номера облікової картки (ІПН) та громадянства. Аналогічні відомості зазначаються (подекуди — на вимогу державних реєстраторів) і у протоколах загальних зборів засновників (учасників) ТОВ.

Тому ми вважаємо, що якщо дані про адресу прописки (чи адресу реєстрації) засновника зазначено у статуті, то під час зміни адреси прописки (місця реєстрації) засновника слід внести зміни як до статуту, так і до ЄДР юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань (п. 8 ч. 2 ст. 9, п. 1, 2, 8 ч. 4 ст. 17 Закону №755). Якщо у статуті адреси фізособи-засновника немає3, то державному реєстратору потрібно подати лише заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юрособу, що містяться в ЄДР4.

1 Закон України від 19.09.91 р. №1576-XII «Про господарські товариства».

2 Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

3 Статут не подається, якщо у ньому немає адреси засновника-фізособи.

4 Форми заяв затверджені наказом Мін'юсту від 06.01.2016 р. №15/5.

При цьому потрібно враховувати такі моменти:

1) строків для внесення змін до відомостей про зміну місця проживання засновника-фізособи на сьогодні не встановлено ні ЦКУ, ні Законом №1576, ні Законом №755;

2) якщо цього не буде зроблено, то жодної відповідальності за це не передбачено, крім випадків, коли за певних обставин нотаріус або державний орган виявить невідповідність даних паспорта до даних в ЄДР. Адже не слід забувати, що відомості, що містяться в ЄДР, використовуються для ідентифікації юрособи або її відокремленого підрозділу, фізособи-підприємця, у тому числі «під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах» (ч. 4 ст. 10 Закону №755);

3) якщо йдеться про державну реєстрацію змін до відомостей в ЄДР та статуту в частині зміни адреси засновника, то, крім заяви про держреєстрацію змін до відомостей про юрособу, держреєстратор повинен подати лише два документи (п. 2, 8 ч. 4 ст. 17 Закону №755):

— примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про такі зміни (протокол ТОВ щодо внесення змін до адреси прописки (місця реєстрації) засновника-фізособи);

— установчий документ у новій редакції в одному примірнику.

Загалом зміни до установчих документів юрособи, які стосуються відомостей, включених до Єдиного державного реєстру, набирають чинності для третіх осіб з дня їхньої держреєстрації. Юрособи та їхні учасники не мають права посилатися на відсутність держреєстрації таких змін у відносинах із третіми особами, які діяли з урахуванням цих змін (ч. 5 ст. 89 ЦКУ).

Увага! Насамкінець зазначимо, що поспішати із внесенням змін до статуту та ЄДР щодо адреси засновника ТОВ, якщо він не є його керівником чи підписантом, не варто. Адже у прес-службі ДФСУ повідомили1, що у зв'язку з набранням з 01.01.2016 р. чинності новою редакцією Закону №755 змінено процедуру державної реєстрації юрособи. Зокрема, вилучено норму щодо повернення другого примірника установчого документа (положення, статут, зміни до статуту тощо) з відміткою держреєстратора.

Відповідно до Правил посиленої сертифікації2, встановлення юрособи здійснюється за її установчими документами (положення, статут юрособи тощо) або копіями таких документів, які нотаріально посвідчені відповідно до законодавства.

1 http://www.visnuk.com.ua/ua/news/id/2186.

2 Затверджені наказом Департаменту спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації СБУ від 13.01.2005 р. №3 (у редакції наказу Департаменту спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації СБУ від 10.05.2006 р. №50).

Отже, враховуючи відсутність нормативно-правових актів, які б регулювали порядок ознайомлення третіх осіб з установчими документами, що надавалися для здійснення державної реєстрації юрособи, АЦСК ІДД ДФС змушений тимчасово призупинити надання послуг електронного цифрового підпису юридичним особам, зареєстрованим після 01.01.2016 р., а також тим, які вносили зміни до установчих документів починаючи з 01.01.2016 р.

Проте на сьогодні надання послуг електронного цифрового підпису таким юрособам уже відновлено.

Також АЦСК повідомляє про скасування деяких форм реєстраційних документів та/або внесення змін до них, які набрали чинності 09.03.2016 р. (Наказ ІДД ДФС від 18.02.2016 р. №22 «Про внесення змін до наказу ІДД ДФС від 17.02.2015 р. №15»).

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру