• Посилання скопійовано

Суть справи

Повернути собі своє
Навіть перші місяці роботи СЕА в повномасштабному режимі засвідчили шалений відплив оборотних коштів із бізнесу. Зазвичай через необхідність поповнення реєстраційного ліміту, щоб зареєструвати ПН на покупця і не втратити бізнес-партнера, продавці вимушені виводити гроші на електронні рахунки, де вони благополучно осідають. Поговоримо про практичні аспекти повернення таких коштів.

АТО не АТО, а документи подавай
Свого часу Мінфін попередив, що порядок зберігання первинних документів та оформлення факту їх знищення відповідно до норм Положення №88, не враховує обставин, які виникли у зв'язку з проведенням АТО для підприємств із Донецької та Луганської областей. І хоча часу було достатньо — жодних змін, у т. ч. й у ПКУ, платники податків так і не побачили.

5 ситуацій з РРО
Якщо розрахункова операція здійснюється у готівковій формі або через платіжний термінал, у більшості випадків виникає обов'язок застосування РРО. Проте є операції з готівкою або з платіжними картками, коли РРО не використовується.

Адмінвідповідальність юросіб — новація в КпАП
Цього року 7 листопада набере чинності новий Закон «Про національну поліцію», а разом із ним повною мірою наберуть чинності революційні зміни, внесені до КпАП щодо відповідальності за порушення на дорогах Законом від 14.07.2015 р. №596-VIII. Ці зміни є важливими для всіх суб'єктів господарювання, що мають зареєстровані або орендовані транспортні засоби (ТЗ). Розгляньмо ці зміни докладно.

Вилучена «первинка» — звітність за копіями
Податкова міліція вилучила в нас оригінали документів за рішенням суду. Унаслідок цього вийшло так, що на момент складення звітності ми справді не мали оригіналів документів (вилучено до травня 2014 року на початку червня 2014-го). Під час перевірки ми надали копії та протокол про вилучення. Податкова каже, що не може прийняти такий протокол про вилучення, адже ми складали декларацію з ПДВ не на підставі оригіналів документів. Чи податкова має рацію?

Інвентаризація-2015
З 01.01.2015 р. діє Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. №879 (далі — Положення №879), а Інструкція №69 утратила чинність. Як саме провести річну інвентаризацію на підприємстві та відобразити її результати в бухгалтерському та податковому обліку в 2015 році, читайте далі.

Роялті нерезиденту у неплатника ПДВ
Юрособа на загальній системі оподаткування, неплатник ПДВ, платить юрособі-нерезиденту роялті та отримує послуги за надання права доступу до файлів. Як в обліку відобразити такі операції та які податки слід сплатити?

Преміювання на підприємстві
Одним із видів матеріального стимулювання працівників є преміювання. Є різні види премій, що виплачуються підприємством за окремими показниками роботи. Разом з тим виплата премій, на відміну від законодавчо гарантованих виплат доплат та надбавок, не є обов'язковою для підприємства. Далі у статті розглянемо основні аспекти виплат премій: кого преміювати, за які досягнення та як.

Оплата оренди житла працівника
Підприємство оплачує працівникові вартість житла, що орендується ним, згідно з укладеною угодою оренди в сумі 5000 грн на місяць. Компенсація вартості оренди житла, а також надання його для безоплатного проживання не встановлені в колективному договорі як одна з форм оплати праці. Рішення про таку оплату прийнято керівником підприємства на підставі заяви працівника. Як відобразити цю операцію в обліку і які податкові наслідки вона спричинить?

До змісту номеру