• Посилання скопійовано

Сплата податків новоствореним підприємцем

ФОП на загальній системі оподаткування зареєстрований у ІІ кварталі, за результатом якого здано декларацію з прочерками (діяльності не було). У ІІІ кварталі почалася діяльність і був дохід. Коли треба сплачувати ПДФО та ЄСВ? Чи сплачувати військовий збір за себе?

ПДФО. На вимогу пп. 177.5.2 ПКУ, підприємці зобов'язані подати декларацію1 за результатами звітного кварталу, в якому розпочато таку діяльність. За умовами запитання декларація подана за результатом діяльності у ІІ кварталі 2015 р. Мета подання такої декларації — це розрахунок авансових платежів з ПДФО на поточний рік, що їх підприємець розраховує самостійно. У додатку 5 до декларації «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності» зазначають результати діяльності за ІІ квартал, розраховують суму ПДФО за підсумками цього кварталу, а також відображають розмір квартальних авансових платежів з податку, що підлягають сплаті до бюджету у поточному звітному році (рядок 8 додатка 5 до декларації). Значення рядка 08 розраховують як 25% значення рядка 03 розділу ІІ додатка 5.

Авансові платежі з ПДФО (відповідно до пп. 177.5.1 ПКУ сплачуються до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада) розраховуються підприємцем самостійно, але не менш як 100% суми податку за результатами першого звітного кварталу на загальній системі оподаткування. Враховуючи, що підприємець не мав доходу у ІІ кварталі, відповідно немає і бази для розрахунку авансового платежу з ПДФО, який треба було б сплатити до 15 серпня і 15 листопада 2015 року.

Іноді, у разі відсутності доходу, авансові платежі розраховують на підставі очікуваного, хай навіть мінімального, доходу і сплачують у розмірі 25% ПДФО від такої розрахованої суми. До речі, підприємець може сплачувати такі авансові суми, але не зобов'язаний.

Подавати декларацію за ІІІ квартал не треба. За нормою п. 177.5 ПКУ, підприємці подають податкову декларацію за результатами календарного року. Декларація за 2015 рік, згідно з пп. 49.18.5 ПКУ, подається підприємцем на загальній системі оподаткування протягом 40 к. д., наступних за останнім календарним днем звітного року (не пізніше 09.02.2016 р.). Саме на підставі цієї декларації протягом 10 к. д., наступних за останнім днем граничного строку подання декларації (не пізніше 19.02.2016 р.), здійснюється остаточний розрахунок ПДФО з урахуванням сплачених авансових платежів протягом року (за їх наявності).

Військовий збір. Підприємець (крім платників ЄП) за результатами 2015 року самостійно розраховує військовий збір у розмірі 1,5% чистого оподатковуваного доходу (суми, з якої сплачується ПДФО).

За роз'ясненнями податківців2, суму збору відображатимуть у річній декларації. Хоча у чинній формі декларації відображення військового збору не передбачено. А от на сайті ДФСУ вже міститься проект нової декларації, яка передбачає і сплату військового збору3. Сплачують військовий збір у терміни, передбачені для сплати ПДФО (але не для сплати авансових внесків, а для суми ПДФО за наслідками річної декларації — не пізніше 19.02.2016 р.).

1 Форма декларації та інструкція щодо її заповнення затверджені наказом Міндоходів від 11.12.2013 р. №793.

2 Див. зокрема http://lv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/182747.html.

3 http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2015-rik/63881.html.

ЄСВ. База нарахування та сума єдиного внеску залежать від розміру доходу підприємця, отриманого від підприємницької діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО1. Отже, базою для нарахування ЄСВ є чистий оподатковуваний дохід підприємця. Сума чистого доходу для оподаткування ПДФО визначається за результатами року. Якщо підприємець на загальній системі у поточному році не отримує чистого оподатковуваного доходу від підприємницької діяльності, бази для сплати ЄСВ немає. Якщо діяльність протягом року відбувалася, але не щомісяця, визначити річну суму ЄСВ слід виходячи зі суми чистого оподатковуваного доходу підприємця за наслідками року. Відповідно до п. 11 ст. 8 Закону про ЄСВ та п. 3 Інструкції №4492, єдиний внесок сплачується у розмірі 34,7% суми доходу (прибутку), отриманого від підприємницької діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО (чистого доходу).

Звітним періодом є календарний рік. Порядок та строки подання звіту (додаток 5) передбачено Порядком №4353. Звіт підприємці подають самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Граничний термін сплати ЄСВ для підприємців на загальній системі оподаткування встановлено п. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ. Такі підприємці зобов'язані сплатити єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року.

1 Сплачена сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано підприємницький дохід (п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», далі — Закон про ЄСВ).

2 Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. №449.

3 Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру