• Посилання скопійовано

Якщо комісію утримано банком до фактичного зарахування коштів, вона не відображається в книзі доходів і витрат

Підприємцеві на загальній системі на поточний рахунок надходить сума платіжним терміналом. Сума менша за ту, що пройшла терміналом, оскільки банк бере комісію за перерахування. Чи треба цю комісію обліковувати в Книзі доходів і витрат?

Згідно з підпунктом 2 п. 6 Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, і фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність1, самозайняті особи заносять до книги відомості в такому порядку: у графі 2 відображається сума доходу, отриманого від здійснення господарської або незалежної професійної діяльності з сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок, до каси платника податків або отримані готівкою, сума заборгованості, за якою закінчився строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

1 Затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 р. №481.

Таким чином, у книзі ви повинні відображати тільки ті суми, які фактично надійшли на поточний рахунок. Якщо банк утримує свою комісію за проведення розрахунків через термінал до фактичного зарахування коштів (виручки від реалізації товарів) на ваш поточний рахунок, то така комісія ніяк не відображається у складі доходів у книзі обліку доходів і витрат.

Якщо ж у виписці банку зазначене надходження всієї суми виручки й одночасне утримання комісії банку, то в книзі має бути відображена вся сума такого доходу (без зменшення на суму комісії). Своєю чергою, такі суми утриманих комісій повинні знайти своє відображення у складі витрат підприємця у графах 5 і 6 або ж у графі 8 книг обліку доходів і витрат.

Дмитро ДРЮЧІН,
консультант з оподаткування та бухгалтерського обліку

До змісту номеру