• Посилання скопійовано

У разі відсутності діяльності обов'язок подати звіт про РРО залишається

Підприємство (кафе) тимчасово припиняє господарську діяльність на період поточного ремонту. Касовий апарат не працюватиме приблизно 3 місяці. Що з ним робити — знімати з реєстрації чи подавати нульові звіти?

Для відповіді на це запитання звернімося до Порядку реєстрації РРО1. Він поширюється на всіх суб'єктів господарювання, які використовують РРО для здійснення розрахункових операцій у готівковій та/або безготівковій формі.

Реєстрація РРО діє до дати скасування реєстрації касового апарата. Випадки скасування реєстрації РРО перелічено у п. 1 гл. 4 розділу ІІ Порядку. До речі, серед випадків зняття з обліку РРО немає такого, як тимчасове призупинення діяльності суб'єкта господарювання, адже це не є припиненням держреєстрації.

Відповідно до п. 7 ст. 3 Закону про РРО2, суб'єкт господарювання, який використовує РРО, не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, зобов'язаний подавати звіт за формою №ЗВР-13. Суб'єкти господарювання, які подають до податкової інспекції дротовими або бездротовими каналами зв'язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, паперовий звіт за формою №ЗВР-1 не подають.

1 Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. №417.

2 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

3 Порядок подання звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), затверджений наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. №614, далі — Порядок №614.

Звіт складають у розрізі всіх зареєстрованих на суб'єкта господарювання РРО, які використовувалися протягом звітного місяця. У графах 4 — 7 записують суми розрахунків за звітний місяць.

Зверніть увагу: норма п. 9 ст. 3 Закону про РРО вимагає щодня друкувати фіскальні звітні чеки тільки в разі здійснення розрахункових операцій. Тож за відсутності діяльності на час ремонту приміщення кафе логічно стверджувати, що розрахункових операцій немає. Проте Порядок №614 не звільняє суб'єкта господарювання від подання звітності (розуміємо — у паперовій формі) у разі відсутності розрахункових операцій. Отже, відповідно до п. 1 Порядку №614, паперову звітність, пов'язану із застосуванням РРО, суб'єкт подає щодо всіх зареєстрованих РРО, незалежно від застосування чи незастосування їх у звітному місяці.

Щодо осіб, які звітують до ДПІ в електронному форматі, то тут слід пам'ятати, що РРО з модемом повинен забезпечувати автоматичну із заданою сервером обробки інформації періодичністю передачу контрольно-звітної інформації до сервера обробки інформації за протоколом передачі інформації (пп 3.1.2 Вимог 10571). Інформація про відсутність проведення протягом дня розрахункових операцій в автоматичному режимі передається до сервера обробки інформації. Якщо суб'єкт господарювання не здійснює діяльності у конкретні дні (вихідні, святкові дні, ремонт на господарській одиниці тощо), що підтверджується відповідним наказом, то РРО не застосовуються та інформація дротовими або бездротовими каналами зв'язку не подається2.

1 Наказ Мінфіну від 08.10.2012 р. №1057.

2 Див. ЗІР (підкатегорія 109.12), відповідь на запитання: «Чи необхідно подавати інформацію дротовими чи бездротовими каналами зв'язку, у разі якщо розрахункові операції протягом дня не проводилися?».

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру