• Посилання скопійовано

Збір до ПФУ з ювелірних виробів та валюти

КМУ Постановою від 27.05.2015 р. №3311 (далі — Постанова №331, див. «ДК» №23/2015) затвердив зміни до порядку сплати збору до ПФУ за деякими операціями, передбаченими Законом №4002, привівши його таким чином у відповідність до поточної редакції цього Закону.

Збір при продажу ювелірних виробів

До 01.01.2015 р. платниками збору до ПФУ були продавці ювелірних виробів із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння (як юрособи, так і фізособи-підприємці). З 01.01.2015 р. вони від сплати такого збору звільнені. Натомість збір до ПФУ сплачується при передачі ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів на клеймування державним пробірним клеймом до казенних підприємств пробірного контролю3.

Сума збору розраховується як добуток ставки збору, маси чистого дорогоцінного металу, з якого виготовлено ювелірний або побутовий виріб, на який ставиться клеймо, і курсу НБУ на такий дорогоцінний метал на дату подання такого виробу на клеймування. Таким чином, об'єктом оподаткування буде вартість такого металу (добуток його маси та курсу НБУ), а ставка збору, що застосовується до нього, дорівнює 10%.

Збір до ПФУ при клеймуванні ювелірних та побутових виробів сплачується:

— фізособами при здійсненні клеймування ювелірних та побутових виробів; казенні підприємства пробірного контролю видають таким особам клеймовані ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів за наявності платіжного документа про сплату збору;

— суб'єктами господарювання протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем місяця, в якому цей збір нараховано. Такі юрособи протягом 5 календарних днів після граничного терміну сплати збору подають казенному підприємству пробірного контролю платіжні документи про його сплату.

А на самі такі казенні підприємства пробірного контролю тепер покладено обов'язок подання щомісячного (до 20-го числа місяця, наступного за звітним) звіту про нарахування (утримання) і сплату збору до ПФУ при клеймуванні виробів державним пробірним клеймом. Форма звіту вперше затверджена саме Постановою №331, що коментується (до її затвердження такий звіт не подавався).

Збір при купівлі іноземної валюти

З 01.01.2015 р. збір до ПФУ при купівлі іноземної валюти сплачують виключно фізособи: юрособи звільнені від обов'язку сплати збору при такій госпоперації. Крім того, звільнені від сплати цього збору фізособи, що придбавають іноземну валюту для погашення кредитів, — порядок придбання ними валюти затверджено Постановою НБУ від 09.04.2015 р. №220. Ті ж фізособи, які зобов'язані сплачувати збір до ПФУ, сплачують його за ставкою 2% від суми операції з купівлі іноземної валюти в готівковій формі.

Досі в Порядку №17404 містилася стара норма, що вимагала сплати збору до ПФУ при купівлі валюти як від фізосіб, так і від юросіб. Тепер таку вимогу з Порядку №1740 забрали, і суму збору до ПФУ банки утримують тільки з фізосіб, зазначаючи її у квитанції про здійснення валютно-обмінної операції.

1 На момент підписання номеру до друку постанова ще не набрала чинності.

2 Закон України від 26.06.97 р. №400/97-ВР «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування».

3 Див. Інструкцію про здійснення державного експертно-пробірного контролю за якістю ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, затверджену наказом Мінфіну України від 20.10.99 р. №244.

4 Порядок сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затверджений Постановою КМУ від 03.11.98 р. №1740.

При цьому Постановою №331 затверджено нову форму звіту про суму проданої готівкової іноземної валюти та нарахованого при цьому збору до ПФУ, який зобов'язані подавати банки. Нагадаємо, що подається такий звіт банками до 20 числа місяця, наступного за звітним, до органів ПФУ за місцезнаходженням банку.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру